Štefan Fule: Nadam se da će bh. čelnici držati do časti

Radiosarajevo.ba
Štefan Fule: Nadam se da će bh. čelnici držati do časti

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule poručio je bh liderima da se 1. oktobra u Briselu ne održava tek neki susret s pozvanim predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine i čelnika vodećih političkih stranaka, već oficijelni treći sastanak na visokom nivou o procesu pristupanja EU:

„Očekujem da će institucije i politički čelnici držati do časti, do svojih obaveza preuzetih prije više od godinu na prvom sastanku na visokom nivou! Ni više, ni manje. Ovog puta volio bih vidjeti opipljive rezultate, a ne neko iznošenje namjera. Bez učinkovitog mehanizma koordinacije, naprimjer, BiH neće biti u stanju komunicirati sa EU, niti će biti u stanju da se dogovori unutar same države o širokom spektru strategija i projekata koji će se provoditi uz pomoć fondova EU.

To treba svima biti jasno“, kazao je Fule u intervjuu za Dnevni avaz.

„Nedavno je IPA monitoring odbor za praćenje projekata u BiH u vezi s implementacijom sredstava EU morao otkazati dva poljoprivredna projekte za BiH vrijedna pet miliona eura zbog nedostatka unutrašnjeg dogovora. Da bi se izbjegli slični slučajevi, treba nam dobro funkcionirajući koordinacijski mehanizam u BiH. Jer, ovisno o razvoju situacije, na nekoliko područja bi i drugi projekti mogli biti suspendirani, a kasnije možda i potpuno otkazani. Sve je opet u rukama političara, koji snose odgovornost za eventualne odluke EU da umanji pomoć za BiH .“

On očekuje da će bh. partneri moći prijaviti napredak na dva glavna pitanja: kako BiH namjerava provesti presudu „Sejdić - Finci" i kako će izgledati EU mehanizam koordinacije. Ovisno o rezultatima tog razgovora, bit će otvorena raspravu o budućnosti pretpristupne pomoći za BiH, takozvani paket IPA 2 za period 2014.-2020.

„I na kraju, ja ću  liderima i zvaničnicima otvoreno naglasiti žurnu potrebu da se usvoje potrebne odluke radi prilagođavanja trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji. Naš cilj je da BiH napreduje u procesu integracija u EU, jer to je ono što većina građana BiH želi te na šta su se njihovi politički lideri obavezali. Dakle, prvi korak za ovaj dio puta,  prije nego što se i postavi pitanje kandidatskog statusa, jeste kako stvoriti uvjete za vjerodostojan zahtjev za članstvo. A za takvo nešto, jednostavno, trebamo rješenje za Sejdić - Finci“, poručuje Fule.

Dodaje da neće biti mijenjanja pravila: „Nema potrebe za bilo kakvim mijenjanjem pravila. Integracije u EU predstavljaju ponudu, koju država može prihvatiti ili ne prihvatiti. Na institucijama i na političkim liderima u BiH je da odluče o prioritetima za svoju zemlju, a u interesu svojih građana. Svi znaju šta je na stolu!“

Na pitanje da li se može desiti da se izbori 2014. neće prepoznati kao demokratski ako BiH ne riješi propisane obaveze, Fule je odgovorio:

„Vijeće EU za vanjske poslove bilo je jasno u svojim zaključcima od 22. jula, ističući da neprovođenje presude „Sejdić - Finci" zemlju postavlja u suprotnosti s njenim međunarodnim obavezama, te je opravdana zabrinutost zbog mogućih posljedica na izbore 2014.

Također, Vijeće Evrope više puta je upozorilo da bi održavanje općih izbora u 2014. pod trenutnim pravilima, odnosno diskriminatornim odredbama, moglo ozbiljno potkopati legitimitet i vjerodostojnost budućih izabranih tijela. Država koja ima aspiracije da postane kandidat u okviru budućeg pristupanja EU ne samo da bi trebala ova upozorenja shvatiti vrlo ozbiljno nego bi ih trebala odmah rješavati.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije