Štefan File: BiH je u kritičnoj fazi

Radiosarajevo.ba
Štefan File: BiH je u kritičnoj fazi

 

Komesar za proširenje EU Štefan File ocijenio je da se BiH sada nalazi u kritičnoj fazi i da je sve u rukama tamošnjih političara, dok je za Srbiju rekao da je primjena briselskog sporazuma o Kosovu veoma važna za integracije te zemlje.

Govoreći o Srbiji, File je ocijenio da je usvajanje plana za primjenu Briselskog sporazuma od izuzetne važnosti za dalje korake Srbije u evropskim integracijama. "Mi od početka samo pomažemo, ali Beograd i Priština su stvarni vlasnici ovog procesa", rekao je File, dodajući da EU sada želi da pomogne da se, uprkos neslaganjima oko provođenja, sporazum i provede. File je odbio da spekuliše kada bi Srbija mogla da postane punopravna članica EU, navodeći da je od zahtjeva za članstvom do prijema u EU Hrvatskoj trebalo više od 10 godina.

Navodeći da se sve čini kako BiH ne bi bila izostavljena iz proširenja, File je istakao da političari u BiH moraju da napuste svoje uske političke interese i da shvate da je ono što će ih pokrenuti i dovesti do evropskih integracija - primjena presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

"Tek onda će moći podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo i mobilisati sve instrumente za proširenje koje imamo da bi podržali razvoj u BiH", rekao je File za Glas Amerike.

On je naveo da bi to onda otvorilo put za bavljenje velikim brojem drugih pitanja, "koji uključuju nove ustave, pitanje efikasnog funkcionisanja Federacije BiH i druga važna pitanja".

"Zajedno sa visokom predstavnicom Catherine Ashton činimo sve da bi im pomogli, i da bi riješili pitanje odluke `Sejdić i Finci`, ali u isto vrijeme kako bi im pokazali da se tek nakon iskrene primjene te odluke mogu uključiti u mnogo konstruktivniji i zahtjevniji okvir", rekao je File.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije