Stavovi o RTV sistemu: Šta kažu iz SDA, SBB-a, HDZ-a, SDP-a, SDS-a...

Fena
Stavovi o RTV sistemu: Šta kažu iz SDA, SBB-a, HDZ-a, SDP-a, SDS-a...
Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Amir Fazlić, situaciju u javnom RTV sistemu nazvao je teškom.

Zbog čega su predlagači zakona imali za cilj iznalaženje rješenja za kvalitetno finansiranje javnih emitera u BiH.

Poslaničku raspravu danas na sjednici tog doma o navedenom zakonu ocijenio je kvalitetnom te je ponovio spremnost predlagača da se u zakonu poprave i dorade određene stvari u amandmanskoj fazi.

Njegov stav dijeli i poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u PSBiH Mirsad Đonlagić, također kao predlagač zakona, ističući da u RTV sistemu ima mnogo ozbiljnih problema koje je potrebno početi rješavati tako da se stvore pretpostavke za funkcioniranje javnog servisa.

Mišljenja je da i predstavnici TV i radio kuća  moraju uzeti ozbiljno učešće da bi se ova priča, koja predugo traje, zaustavila.

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) također kaže da HDZ traži rješenje za izmjenu javnog RTV sistema i sistemsko rješavanje finansijskih problema javnih emitera.

No, smatra da današnji prijedlog izmjene zakona nije rješenje te da je to samo produžavanje agonije, ali i da nikako ne bi odgovarao javnim emiterima.

Naglasila je da će, ukoliko danas ostane ovakvo izjašnjenje koje je za HDZ neprihvatljivo, učiniti sve da kao Klub budu konstruktivni te da se kroz prijedloge amandmana na neki način omogući funkcioniranje i finansiranje javnih emitera.

Zaključila je da bi uposlenici javnih RTV servisa, kao i oni koji uređuju politiku, trebali uložiti više energije kako bi se došlo do rješenja koja su dobra za javni RTV sistem i sve narode i građane BiH.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u PSBiH Denis Bećirević kazao je da SDP podržava prijedlog o izmjeni zakona, jer je potrebno doći do nekog rješenja za BHRT, koji se ne smije ugasiti.

Mišljenja je da je sve što se sada događa sa javnim sistemom posljedica dugogodišnjeg sistemskog uništavanja, umjesto sistemskog građenja BiH.

Šefica Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević naglasila je da je Savez za promjene protiv prijedloga o izmjeni zakona iz više razloga, a jedan od njih je što bi se tim rješenjem kroz entitetske zakone uveli porezi koji stanovnike dovode u diskriminirajući položaj.

Kao primjer za to navela je da ukoliko u domaćinstvu gdje dvije osobe rade, imaju prosječnu platu, za RTV pretplatu bi prema prijedlogu koji je došao kao dopis Odbora sistema u parlament morali izdvojiti 15 KM.

" To je apsolutno neprihvatljivo i zapanjeni smo da direktor RTRS-a usprkos stavovima Vlade Republike Srpske zagovara ova rješenja. Isto tako javni servisi trebaju da pokažu odgovornost. Nemaju samo prava već trebaju da ispune i obaveze koje imaju"zaključila je.

Zakon međutim danas nije dobio potrebnu podršku poslanika jer nije bilo dovoljno glasova iz RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije