Stavovi entitetskih premijera oko 'Elektroprijenosa' nisu približeni

Radiosarajevo.ba
Stavovi entitetskih premijera  oko 'Elektroprijenosa' nisu približeni

Osvježeno u 19,20

Nakon polusatnog sastanka entitetskih premijera Mustafe Mujezinovića i Milorada Dodika u Doboju postignuta je načelna saglasnost oko potrebe opstanka „Elektroprenosa BiH“.

Vezano: Sastanak entitetskih premijera u Doboju

Dogovoreno je skoro sazivanje Skupštine akcionara uz uvjet premijera Dodika da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prije toga mora povući nametnutu odluku o „Elektroprenosu“.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik priznao je kako je očekivao duži i sadržajniji sastanak doputovao i ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović je na sastanak došao sam, a nakon sastanka iza zatvorenih vrata i postignute saglasnosti, izjavio je kako je evidentno da su stavovi oko drugih važnih pitanja još uvijek različiti.

"Nažalost, stavovi su i dalje dobro podijeljeni, ali jedan stav je zajednički, a to je da kompanija mora funkcionisati. Kako ćemo to postići? Vjerovatno održavanjem skupštine", izjavio je po okončanju sastanka premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

Nakon što je Mujezinović otišao iz Doboja, Dodik je ponovio poznatu priču. Uz opasku da nije najavio povlačenje kadrova RS-a iz državnih insitucija, nego je nagovijestio kao mogućnost, ponovo se obrušio na aktuelnog, ali i ranije visoke predstavnike, najavljujući tužbe.

Dodik je naveo da ne postoji nijedan akt u oblasti "Elektroprenosa BiH" da je dogovoren.

"Sve jedna odluka i zakoni, statut i poslovnik o radu doneseni su nametanjem, a ono što danas ima kao važeći akt nametnut je od visokog predstavnika i uprave koja je imenovana od visokog predstavnika", rekao je Dodik i dodao: "Olako ulaženje visokog predstavnika u sve ovo govori o njegovoj naivnosti, prije svega i činjenici da u Sarajevu u OHR-u postoji jedna grupa ljudi koji svakog visokog predstavnika koji dođe nasuču na glupe odluke."

Dodik je poručio visokom predstavniku Valentinu Inzku da, kako je rekao, do 30. ovoga mjeseca i zasjedanja NS pokaže mudrost i otvori dijalog, povlačeći nametnute odluke.

SDA: Propao sastanak entitetskih premijera

Stranka demokratske akcije je saopćila da je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas namjeravao razgovarati sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom o realiziranju odluka visokog predstavnika, deblokadi Elektroprijenosa BiH i neiskorištenih sredstava ove javne korporacije te rješavanju niza drugih problema nastalih uslijed "antidejtonskog djelovanja iz RS (gas, raspodjela akciza, itd.)", ali da je, kako je i očekivano, sastanak propao.

"U svome stilu, Dodik je ovaj susret namjeravo iskoristiti kako bi oslabio pritisak međunarodne zajednice i odgoditi eventualne sankcije, a kasnije nastaviti sa opstrukcijama u rješavanju tekućih problema i antidejtonskim djelovanjem", saopćeno je iz SDA.

Kako ističu iz SDA pod krinkom tzv. zaštite etničkih i entitetskih interesa, Milorad Dodik ima samo dva cilja: da po svaku cijenu izbjegne krivičnu odgovornost i očuva "zločinačke projekte Radovana Karadžića i Ratka Mladića!"

SDA, kako navodi, ostaje pri svojim stavovima – odluke visokog predstavnika moraju se provoditi i ukoliko nema pune implementacije Dejtonskog sporazuma, onda nema ni entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Vezano: OHR predočava činjenice u vezi sa 'Elektroprijenosom BiH'

rtvfbih.ba/fena/rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije