Stavili veto na izmjene izbornog zakona RS-a

Radiosarajevo.ba
Stavili veto na izmjene izbornog zakona RS-a

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) odlučio je da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa na izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a.

Prekrajanjem izbornih jednica, što je predviđeno izmjenama ovog zakona, smatraju da u određenim područjima ne bi više bilo bošnjačkih predstavnika, prije svega u Posavini i Podrinju, kao i u prijedorskoj regiji.

„Nerealan je i nacionalni sastav u Republičkoj izbornoj komisiji, gdje je predviđeno da od sedam članova RIK-a najmanje po jedan član treba biti iz konstitutivnih naroda. Izborni zakon BiH propisuje da od sedam članova RIK-a svi narodi su proporcionalno zastupljeni, što je sigurno više od jedan. Postavljamo pitanje zašto se išlo u ovu izmjenu, rekao je nakon sjednice Kluba Bošnjaka njen predsjednik Mujo Hadžiomerović.

Zbog svega navedenog smatraju da je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda utvrđen Ustavom RS-a.

Ističu i da se u pojedinim odredbama osporenog zakona ponavljaju odredbe Izbornog zakona BiH, odnosno one prepisuju, kao i odredbe Ustava RS-a, a zatim pokušavaju preuzeti i nadležnosti Centralne izborne komisije, odnosno derogirati Izborni zakon BiH, kao i Aneks III Dejtonskog sporazuma, koji je regulirao pitanje izbornog sistema u BiH.

„Zbog svega navedenog tražimo da se u rješavanje ovog problema uključi i CIKBiH i OHR“, kazao je Hadžiomerović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, još prilikom usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona RS-a, 29.novembra u Narodnoj skupštini RS-a, opozicija je zamjerila vladajućem SNSD-u što je praktično na “mala vrata”, intervenirao u fazi prijedloga, a ne nacrta, te što je uskratio mogućnost opozicionim stankama da podrobnije sagledaju sve aspekte predloženih promjena koje se odnose ne samo na broj mandata u lokalnim parlamentima nego i na prekrajanje izbornih jedinica.

Izmjenama zakona umjesto šest, bilo bi devet izbornih jednica, a i Hadžiomerović smatra da to što su intervencije u izbornom zakonodavstvu, plasirane u vrijeme kada je do lokalnih izbora ostalo oko 10 mjeseci, upućuje na pokušaj izbornog inžinjeringa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije