State Department: 'Podržavamo OHR u korištenju bonskih ovlasti'

1
Radiosarajevo.ba
State Department: 'Podržavamo OHR u korištenju bonskih ovlasti'
Foto: Arhiv / State Department

Portparol State Departmenta Matthew Miller oglasio se nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio zakone Narodne skupštine republike Srpske o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj kao i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

"Sjedinjene Države podržavaju OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi podržali Daytonski mirovni sporazum i Ustavni sud BiH.

Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa Daytonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornim za svoje postupke”, napisao je Matthew Miller na Twitteru.

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt  u subotu, 1. jula, poništio je antidaytonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

/ Anketa

Smatrate li da će odluka Christiana Schmidta biti provedena?
Rezultati

Schmidt je zbog poteza NSRS također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo.

Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije