Staša Košarac: Kakvu poruku šalje SIPA? O čemu pričamo?'

Radiosarajevo.ba
Staša Košarac: Kakvu poruku šalje SIPA? O čemu pričamo?'

Odluku Vlade Republike Srpske u jednoj od pauza zasjedanja Zastupničkog doma pokušao je javnosti obrazložiti Staša Košarac, poslanik SNSD-a.

On je kazao da je poruka cijelog događaja sasvim jasna i da, za njega, nikakvih dilema u ovom slučaju - nema:

''Poruka jasno glasi da se poštuju Ustav i institucije RS-a. Mogu postaviti pitanje kakva se poruka šalje ako SIPA dođe i blokira stanicu policije u RS-u. O čemu pričamo? Prije nekoliko dana je u izvještaju MUP-a RS-a naglašeno da postoji korektna saradnja s državnim organima. Šta sada da kažemo? Ovo je napad na institucije RS-a. Ne znam šta se očekuje, da sjedimo skrštenih ruku. U poruci se kaže da i dalje poziva sve na korektnu saradnju. Nije normalno da ijedna agencija na nivou BiH uđe u bilo kakvu entitetsku instituciju i blokira njen rad bez da je ta akcija prethodno najavljena nadležnom MUP-u RS-a. To govori o implementaciji zadatih ciljeva dijela međunarodne zajednice koji žele da pokažu kako institucije RS-a ne funkcioniraju. Naprotiv, te institucije funkcioniraju i pokazale su jasnu poruku da se moramo uvažavati i ne dozvoljavamo primjenu bilo kakve sile na naše institucije'', zaključio je Košarac.

Vlada RS-a danas je naložila svim institucijama ovog entiteta da prekinu saradnju s Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Sudom i Tužilaštvom BiH. U obrazloženju se navodi da je odluka donesena zbog protuustavnog postupanja spomenutih državnih organa. Vlada RS-a je naredila Ministarstvu za unutrašnje poslove RS-a da spriječi svaki ulazak i pretres institucija RS-a i lokalnih institucija u tom entitetu.

SIPA je jutros u općini Novi Grad pretresla zgradu policije, kao i zgrade općinske uprave i komunalnog poduzeća.  

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije