Osvijetljen Stari most u znaku Cvijeta Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Osvijetljen Stari most u znaku Cvijeta Srebrenice
Foto: Fena / Stari most

Projekcijom Cvijeta Srebrenice i brojem 25 na Starom mostu u Mostaru večeras je odata počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Projekciju je u povodu obilježavanja 25. godišnjice organizirao "Centar za mir", iz kojeg su apelirali na potrebu usvajanja Zakona o zabrani negiranja genocida.

"Pozivamo visokog predstavnika Valentina Inzka da održi datu riječ, nametne zakon i zaustavi nastavak mučenja žrtava i njihovih najmilijih. To je, osim obaveze da se sjećamo, civilizacijski dug prema žrtvama i njihovim porodicama", navodi se u saopćenju "Centra za mir" koje potpisuje direktor Safet Oručević.

Podsjetimo, ove će godine u Potočarima biti ukopano devet žrtava.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije