Stara azbestna škola se ruši, Vlada TK-a izdvojila 280.000 KM za gradnju nove

Anadolija
Stara azbestna škola se ruši, Vlada TK-a izdvojila 280.000 KM za gradnju nove
Na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojena je odluka kojom su odobrena finansijska sredstva u iznosu od 280.000 KM za izgradnju školskog objekta područne škole Vučkovci, kod Gradačca.

Riječ je o područnoj školi Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, koja je trebala biti srušena prije 50 godina, kako bi se na tom mjestu gradila druga. No, to se ni dan-danas nije desilo, a proteklih pola stoljeća, učenici su išli u školu od azbesta, sa vanjskim toaletom udaljenim 50-ak metara od učionica. 

Osim toga, tokom zimskih dana prijetila je mogućnost zapaljenja odžaka ukoliko bi se naložila jača vatra, pa su učenici uglavnom sjedili u poluhladnim učionicama. Imajući u vidu i nefunkcionalnu stolariju, riječ je vjerovatno o najneuslovnijoj školi u Tuzlanskom kantonu.

˝Ova vijest nam mnogo znači, kako učenicima, tako roditeljima i nastavnom osoblju. Vlada TK-a odobrila je 280.000 KM za izgradnju nove škole, a s obzirom na visinu sredstava, to će biti nedostatno, no potražit ćemo i druge izvore finansiranja. Imamo obećanja od lokalne zajednice, konkretno Općine Gradačac. Riječ je o iznosu od 100.000 KM i uskoro trebamo posjetiti načelnika, da vidimo šta će biti i hoćemo li dobiti novac. Također, Udruženje građana Pomoć Vučkovcima obećalo je novčane donacije. Iz Vučkovaca mnogo ljudi radi u inozemstvu, pa će vjerovatno donirati neka sredstva˝, smatra direktorica škole Rabija Sadiković.

Resorno ministarstvo odobrilo je rušenje ove i pravljenje nove školske zgrade, pa će se rušenju pristupiti čim se završi nastava u ovoj školskoj godini.

˝Izgradnja će početi tek kada se završe sve tenderske procedure, a u slučaju da nova zgrada ne bude gotova do septembra, nastavni proces neće trpjeti. Vidjet ćemo da li bi u tom slučaju učenici, njih trenutno 130, nastavu privremeno pohađali u improviziranim učionicama, u prostorijama mjesne zajednice ili bi se organizirao prevoz do druge škole˝, navela je Sadiković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije