Stanje ljudskih prava dramatično

Radiosarajevo.ba
Stanje ljudskih prava dramatično

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević izjavio je danas da je pitanje ljudskih prava u BiH dramatično.

"Veoma je prisutna diskriminacija, nedostatak tolerancije, međunacionalni odnosi su loši, a
i nedostatak pravne države i vladavine prava generišu situaciju u kojoj je pitanje ljudskih prava zaista dramatično", rekao je Dizdarević.

On je istakao da ne postoje nikakve razlike kada je riječ o stanju ljudskih prava u cjelokupnoj BiH, kako se to želi prikazati.

"Apsolutno je identična situacija u cijeloj BiH, mada se često želi prikazati da je situacija u jednom od entiteta bolja nego u drugom. Jednako je teško stanje i u Sarajevu i Banjaluci, kao i u Mostaru", dodao je Dizdarević.

On je napomenuo da je trend u BiH da "većina ugnjetava manjinu", odnosno da su uvijek u težem položaju pripadnici onog naroda koji je u manjini u određenom mjestu ili području.

Dizdarević je ocijenio da je rješavanje pitanja ljudskih prava u BiH stvar političke volje.

"U BiH još dominira odnos i preferencija prema kolektivitetu, umjesto građanina kao pojedinca. Ljudska prava se temelje na suverenitetu građanina kao jedinke, a ne na nekakvim kolektivitetima", zaključio je Dizdarević.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije