Stanje LGBT ljudskih prava u BiH

Radiosarajevo.ba
Stanje LGBT ljudskih prava u BiH

Prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini su zagarantovana međunarodnim pravima LGBT osoba. Nažalost, to još uvijek ne znači da se ona u našoj zemlji poštuju.

Ažurirani godišnji izvještaj Rainbow Europe Index 2011, koji je uradila Internacionalna lezbejska, gej, biseksualna, transeksualna i interseksualna asocijacija, ILGA-Europe, prikazuje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj se veoma malo poštuju LGBT ljudska prava. Bosna i Hercegovina se na skali u razmaku od 17 do -7, gdje je 17 najveći nivo poštivanja LGBT ljudskih prava, a -7 najmanji nivo poštivanja LGBT ljudskih prava, nalazi na broju 1, što je okarakteriziralo BiH kao zemlju u kojoj se veoma malo poštuju LGBT ljudska prava, te da postoji dosta kršenja i diskriminacije LGBT ljudskih prava.

Indeks obuhvaća zakone i administrativne mjere koje štite ili krše ljudska prava, iako to ne odražava šire društvene situacije koje LGBT osobe mogu imati u svojim društvima.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostalim državama Balkana (osim Makedonije koja spada u tzv. crvenu zonu, sa najmanjim nivoom poštivanja i zaštite LGBT ljudskih prava), spada u tzv. žutu zonu zemalja koje osrednje poštuju LGBT ljudska prava.

Bosna i Hercegovina i Kosovo su na skali pod brojem 1, dok su Srbija, Ruminija, Bugarska, Grčka, Albanija i Crna Gora pod brojem 2.

Jedine balkanske države koje su prikazane u boljoj tzv. zelenoj zoni su Slovenija sa 6 i Hrvatska sa 7.

Od ostalih zemalja Evrope, Ukrajina je na najnižem nivou, sa -4 boda, što je čini najgorim nasilnikom LGBT ljudskih prava na kontinentu. Velika Britanija sa 12,5 i Španija i Švedska sa 12 bodova su na vrhu mape od 49 evropskih zemalja.

ILGA-Europe je međunarodna nevladina krovna LGBT organizacija koja okuplja 331 organizaciju koja promiče ljudska prava i jednakosti za LGBT osobe na evropskom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije