Stanišiću i Župljaninu ukupno 44 godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Stanišiću i Župljaninu ukupno 44 godine zatvora

 

Haški tribunal prvostepenom presudom je proglasio Miću Stanišića i Stojana Župljanina krivim za zločine protiv čovječnosti na području Bosne i Hercegovine.

Presudom su Stanišiću i Župljaninu izrečene kazne od po 22 godine zatvora, ukupno 44, javio je Justice Report - BIRN.

Stanišić i Župljanin su proglašeni krivim za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao prisilno uklanjanje i progon Bošnjaka i Hrvata sa teritorija pod srpskom kontrolom. Na današnju presudu postoji mogućnost podnošenja žalbe Apelacionom vijeću Haškog tribunala.

Stanišić, bivši i prvi ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, proglašen je krivim za učešće u ubistvima, mučenju i prisilnom premještanju Bošnjaka i Hrvata u opštinama Banja Luka, Bileća, Bosanski Šamac, Brčko, Doboj, Donji Vakuf, Gacko, Ilijaš, Ključ, Kotor Varoš, Pale, Prijedor, Skender Vakuf, Sanski Most, Teslić, Vlasenica, Višegrad, Vogošća i Zvornik.

On je oslobođen krivice za učešće u istrebljenju nesrpskog stanovništva.

Župljanin, kao nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti (CJB) u Banja Luci i član kriznog štaba Autonomne regije Krajina, osuđen je za zločine počinjene u osam općina u BiH. Kako je rekao predsjedavajući sudija Burton Hall, u optužnci protiv Stanišića i Župljanina navedeno je preko 1700 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Stanišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u martu 2005. godine, dok je Župljanin uhapšen u Srbiji 2008. Godine. Sudsko vijeće je odlučilo da će im vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato u kaznu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije