Štafeta bratstva i jedinstva danas prolazi kroz BiH

Radiosarajevo.ba
Štafeta bratstva i jedinstva danas prolazi kroz BiH

Povodom 120-godina od rođenja Josipa Broza Tita, Liga antifašista Jugoistočne Evrope je organizator nošenja Štafete bratstva-jedinstva koja danas polazi iz Bihaća tačno u podne, sa gradskog trga.
Štafetna palica je do 23. maja obišla sve bivše republike ex-Jugoslavije, a u Bihać je stigla, preko Hrvatske, iz Slovenije

Štafeta će proći bh. gradove Cazin, Banja Luku, Jajce, Travnik, Visoko, Sarajevo, Zenicu, Maglaj, Doboj i Tuzlu, gdje će je svečano dočekati i ispratiti kako bi ista stigla u Muzej 25. Maj u Beogradu, u petak, upravo tog datuma, 25. maja. 

Štafetu u ime svih antifašista ex-Yu nosi Bišćanka Nerma Halavać (19 godina), koja će pronijeti štafetu sve do Kuće cvijeća.

Posljednja štafeta predana Titu:


Iz Crne Gore i Slovenije

Inače, ove godine bivšom državom nose se dvije štafete, a 'pohod' je počeo još 1. maja 2012, i tačno deset dana su zadržane u Crnoj Gori i Sloveniji, odakle su pošle put Makedonije, odnosno Hrvatske. Bh. štafeta susrest će se sa ovom, 'crnogorskom', u Smederevu 25. maja, za rođendan nekadašnjeg Maršala Tita koji se u SFRJ slavio kao Dan mladosti.

Štafeta koja je nazvana „štafetom bratstva i jedinstva“ i koja danas prolazi kroz BiH završit će u Muzeju 25. maj, dok će se druga 'pronijeti' sve do rodne kuće Josipa Broza, u Kumrovcu

Kako su za portal Krajiški info-portal izjavili predstavnici Lige antifašista Jugoistočne Evrope, štafeta nosi poruku svim narodima i narodnostima prostora bivše SFRJ: „svenarodno jedinstvo ovih prostora nema alternativu“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije