Štab CZ HNK: Nema razloga za proglašenje prirodne nesreće

Radiosarajevo.ba
Štab CZ HNK: Nema razloga za proglašenje prirodne nesreće

U dvorani zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je održana izvanredna sjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite, na kojoj je analizirano stanje vezano za požare na području HNK-a, a posebno na području općine Jablanica.

Predstavnici Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a iznijeli su informaciju o stanju na požarištima te izvijestili članove Štaba o aktivnostima koje je Uprava do sada poduzela. U vezi s požarom u općini Jablanica, iznesen je kratak presjek stanja, s posebnim naglaskom na angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH te kanadera iz Republike Hrvatske.

U izvještaju je istaknuto kako je Uprava u više navrata Općini Jablanica dostavila materijalno-tehnička sredstva koja su nužna za obranu od požara naseljenih područja.

Također, Štab je donio zaključak kako je potrebno pojednostaviti procedure vezane za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH jer je dosadašnja praksa pokazala kako, zbog nepravovremenog djelovanja helikoptera, manji šumski požari dobivaju takve razmjere da se ne mogu staviti pod kontrolu, niti zajedničkim djelovanjem helikoptera i kanadera, što se prošle godine pokazalo u Općini Konjic i Gradu Mostaru, a sada i u općini Jablanica, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Imajući u vidu stanje na terenu, odnosno nepristupačnost prostora zahvaćenog požarom, veliku udaljenost opožarenih područja od prvih prometnica, miniran teren, odronjavanje užarenog kamenja i sl, angažiranje dodatnih vatrogasaca iz susjednih općina ne bi bilo svrsishodno, navedeno je u izvještaju, javila je Fena.

Članovi Štaba upoznati su i s trenutnim stanjem vezanim za požare u općinama Ravno, Stolac i Čapljina.

Na temelju dobivenih informacija i sagledane situacije, Štab je usvojio zaključak da trenutno ne postoje razlozi za proglašenje stanja prirodne nesreće na području HNK-a jer se šumski požar u Općini Jablanica ne može gasiti kopnenim snagama, a zračne snage već djeluju na mjestima gdje to zahtijeva Služba civilne zaštite općine Jablanica.

Kantonalni se štab, putem Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, permanentno informira o stanju na terenu i sukladno razvoju situacije poduzima i poduzimat će potrebne mjere. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije