Šta su švicarski mediji i njemačka policija pisali i govorili o braći Ćulum

Radiosarajevo.ba
Šta su švicarski mediji i njemačka policija pisali i govorili o braći Ćulum
instagram / Šta su švicarski mediji i njemačka policija pisali i govorili o braći Ćulum

Braća Nermin i Armin Ćulum, koji su uhapšeni u Sanskom Mostu zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića te ranjavanjem vozača Gorana Ilića kod Banje Luke, pušteni su na slobodu.

Rasvijetljena likvidacija Krunića, evo ko je uhapšen i za kim se traga

Opsadno stanje u BL: Specijalci i helikopter tragaju za ubicom, poznato kuda je pobjegao

Na mjesto ubistva S. Krunića stigli direktor, ministar i specijalna jedinica MUP-a RS

Nermin i Armin Ćulum su uhapšeni jučer u saradnji MUP Republike Srpske i MUP Unsko-sanskog kantona u okviru akcije pronalaska počinilaca dvostrukog ubistva koje je potreslo Banjaluku, ali i cijelu BiH.

Ćulumi su nakon hapšenja u Sanskom Mostu prebačeni u Banju Luku, noć su proveli u pritvoru zbog kriminalističke obrade i ispitivanja.

Već smo pisali da su braća Ćulum na čelu bajkerske organizacije "United Tribuns", koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost, a u Europi su proglašeni za treću najveću opasnost po sigurnost.

Ova grupa se, prema pisanjima brojnih europskih medija, bavi raznim kriminalnim poslovima. Državna agencija za istrage i zaštitu 2014. pretresla je kuću Armina Ćuluma u okviru međunarodne policijske akcije "Ezel", koju je sprovodilo 900 policajaca na području BiH, Austrije i Njemačke.

Tada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom. "United tribuns" djeluje u Austriji i Švicarskoj, a njihovi direktni konkurenti su grupe "Hells angles" i "Bandiddos".

Braćom Ćulum su se prije nekoliko godina (2014.) bavili i švicarski listovi. Oni su podvukli da tumače da je riječ o "osvajačkim ciljevima" grupe "United tribuns" koja je održala svoje prvo okupljanje u Švicarskoj početkom marta 2014. u mjestu Will.


Mediji prenose policijske podatke da je grupu 2004. godine u Bad Virtenbergu u Njemačkoj osnovao bivši bokser iz Bosne Armin Ćulum, zvani Boki, i da su njeni članovi uglavnom izbacivači iz noćnih klubova, ljubitelji bodi-bildinga i borilačkih vještina.

Pokušavajući da svojim čitaocima pruže neke detalje o grupi "United tribuns", koja navodno namjerava da otvori filijale u Švicarskoj, "Sonntag Zeitung" je tada potražio mišljenje njemačke policije.

„Slični su Anđelima pakla, ali bez motora“, rekao je novinarima Ulrich Haffner, portparol njemačke policije iz Bad Virtenberga.

"United tribuns" sami za sebe kažu da su "bratstvo".

Njihov je slogan: "Neka nas Bog sačuva od naših prijatelja, sa neprijateljima ćemo se sami obračunati."

Za njemačku policiju tada je bilo riječ da se bez ikakve sumnje radi o kriminalnoj grupi.

Njen šef Almir Ćulum, poznat po nasilju i "ljubavi prema Ferrariju", upravljao je sa više javnih kuća dok ga njemačke vlasti 2009. godine nisu protjerale u Bosnu.

"Sonntag Zeitung" je tada naveo da je za Ćulumom raspisana međunarodna potjernica i da živi u Sanskom Mostu u BiH.

„Pripadnici grupe aktivno se bave trgovinom ljudima, drogom i oružjem. Ne priznaju ničiju vlast i nemaju nikakve političke zahtjeve. Zanimaju ih samo novac i moć“, kazao je tada Ulrich Heffner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije