Šta su o Daytonu govorili Šešelj, Milošević, Izetbegović, Koštunica, Krajišnik, Silajdžić...?

Radiosarajevo.ba
Šta su o Daytonu govorili Šešelj, Milošević, Izetbegović, Koštunica, Krajišnik, Silajdžić...?

Prošlo je tačno 19. godina otkako je u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran Dejtonski mirovni sporazum. 

Ovim pravnim aktom je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Ta konferencija u Ohiou je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a njeni učesnici su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kao i glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. 

Dejtonski mirovni sporazum (Dejtonski sporazum ili Dayton), zvanično potpisan u Parizu 14. decembra, pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH. 

Dayton napunio 19 godina: Dan kad je zaustavljen rat u BiH

A znate li kakve su reakcije političkih moćnika u BiH i regiji bile nakon potpisivanja Daytona? U nastavku pogledajte šta su to rekli Alija Izetbegović, Vojislav Šešelj, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Tomo Obrdalj, Slobodan Milošević i drugi... 


Klik na sliku za punu rezoluciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije