Kurteš i ostali uhapšeni zbog nalaza revizora iz 2013.

A. D.
Kurteš i ostali uhapšeni zbog nalaza revizora iz 2013.
Prema kvalifikacijama iz Federalne uprave policije jutrošnje hapšenje bivših funkcionera SDP-a Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još dvije osobe, izvedeno je zbog zloupotreba koje su još 2013. godine utvrdili revizori.

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH iz 2013. o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je tada bio Kurteš sporan je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardvera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa Österreichische Staatsdruckerei GmbH, (OeSD) iz Beča, Republika Austrija, u vrijednosti
2.155.000 KM.

Revizori su istakli da ovo nije provedeno na transparentan način, da nijeje izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva.

"Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, a nije prezentirana
relevantna dokumentacija na osnovu koje bi se moglo potvrditi da je izbor izvršen na
osnovu prethodnog izvršenog ispitivanja tržišta (potencijalni ponuđači i cijena) i
utvrđenih kriterija", stoji u revizorskom izvještaju.

Iz FUP-a je saopćeno da su državljani BiH inicijala P. K. (1953), D. M. (1958), te K. K.(1971), E. M.(1976) i jedan strani državljanin inicijala A. R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to  provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH, navode iz FUP-a.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije