Šta se sve dogodilo 9. maja

A. D.
Šta se sve dogodilo 9. maja
Cijela Europa danas je obilježila Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj posvećen 1945. kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Ujedno, 9. maj, koji je i Dan Europe, postao je datum posvećen različitim događajima.

Tako je danas u Travniku, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, obilježen i Dan Zlatnih ljiljana, dok je u Nikincima u Srbiji obilježen Dan Vojske Srbije.

Na isti dan, 1993. godine započela je opsada Mostara, tačnije napad Hrvatskog vijeća odbrane na bošnjačke dijelove ovoga grada čime je otpočeo sukob HVO-a s Armijom RBiH.

Španski moreplovac Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) 9. maja 1502. isplovio iz španske luke Kadiz na četvrto i posljednje putovanje u „Novi svijet“. Na današnji dan 1877. Rumunija je proglasila nezavisnost, dok su istog dana 1926. Amerikanci Richard Byrd i Floyd Bennett prvi preletjeli avionom Sjeverni pol

Ministar za vanjske poslove Francuske Robert Schuman uputio je 9. maja 1950. poziv za pomirenje Francuske i Njemačke, te predložio stvaranje Zajednice za ugalj i čelik, inače prethodnice Europske unije.

Također, 9. maj je jedan od krvavijih datuma novije historije. Na taj se, naime, 2015. u Kumanovu u Makedoniji desio obračun pripadnika makedonske policije s naoružanom terorističkom grupom u kojem je poginulo osam policajaca i 14 napadača. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije