Akcije: Šta se krije iza kodnih naziva Twins, Pismo, Carmen i Blok?

Fena
Akcije: Šta se krije iza kodnih naziva Twins, Pismo, Carmen i Blok?
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u posljednjih sedam dana provela niz operativnih i istražnih akcija.

Među akcijama su predmeti kodnih naziva „Twins“ i „Pismo“ koji se odnose na oblast organiziranog kriminaliteta, te „Carmen“ i „Blok“ kojima su obuhvaćena krivična djela iz domena korupcije.

Ovo je danas u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu saopćio Vahidin Šahinpašić, šef SIPA-inog Odsjeka za sprečavanje i otkrivanje organiziranog kriminala, kriminala u vezi s trgovinom ljudima, opojnim drogama i ostalim krivičnim djelima, istaknuvši da je u spomenutim akcijama uhapšeno 16 osoba, te da su izvršeni pretresi na 21 lokaciji.

Precizirao je da se u slučajevima "Twins" i "Pismo" radi o složenim predmetima u kojima je utvrđeno da postoje organizirane kriminalne grupe u BiH koje su hijerarhijski formirane i koje su podijelile „opis posla“, odnosno koje djeluju duži period i ostvaruju veliku protuzakonitu imovinsku korist.

Riječ je o grupama čiji su akteri osumnjičeni za organizirani kriminal u vezi s međunarodnom trgovinom ljudima i navođenjem na prostituciju.

Šahinpašić navodi da je u predmetu "Twins" ostvarena uspješna koordinacija i suradnja više policijskih agencija i tužiteljstava, te da se radi o akcijama koje su provedene na teritoriji Srbije, Austrije, Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U vezi s tim, u BiH je uhapšeno osam osoba, u Srbiji tri, dok se u Njemačkoj i Austriji vrši ispitivanje većeg broja žrtava, odnosno djevojaka iz Srbije i BiH koje su prebacivane u Austriju i Njemačku i kojima je u početku nuđena enormna zarada, anonimnost te koje su potom bile izložene okrutnim prijetnjama i teroru, a potom zloupotrebljavane u lancu trgovine ljudima.

SIPA-in dužnosnik, nadalje, navodi da je u spomenutim akcijama uspješno presječen međunarodni kriminalni lanac, te da je SIPA i na ovaj način pokazala da je sposobna i spremna suočiti se s najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala.

Sličan „scenarij“ je korišten i u predmetu "Pismo", pri čemu su djevojke iz Ukrajine posredstvom „organizatora“ u BiH prebacivane u zemlje zapadne Evrope

Šahinpašić, istovremeno, podsjeća da su u predmetu "Carmen" uhapšene tri osobe i pretreseno osam lokacija, te da se aktivnosti u tom predmetu nastavljaju, a da se akterima ovog slučaja na teret stavljaju krivična djela - zloupotreba položaja ili ovlaštenja, davanja/primanja dara i drugih oblika koristi, kao i zloupotrebe u postupcima javnih nabavki.

U sklopu akcije "Blok" uhapšene su četiri osobe, te izvršeno šest pretresa, a radi se o osobama koje se sumnjiče za poticanje na zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.

"SIPA nastavlja rad na ovim, kao i drugim predmetima organiziranog kriminaliteta i može se očekivati da ćemo riješiti određene predmete koje smatramo veoma složenim, a radi se o kriminalnim grupama čija krivična djela 'diraju' u osjećaje svakog građanina ove zemlje", poručio je Šahinpašić, navodeći da se to, prvenstveno, odnosi na krivična djela koja karakteriziraju brutalnost i sila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije