Šta se dešava u ovom dijelu BiH: Lovci sve glasnije negoduju, otrovano više od 20 lovačkih pasa

4
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u ovom dijelu BiH: Lovci sve glasnije negoduju, otrovano više od 20 lovačkih pasa
FOTO: AA / Lovački pas / Ilustracija

Trebinjski lovci iz Lovačkog udruženja "Leotar" sve glasnije negoduju zbog učestalih trovanja njihovih pasa koja godinama ne prestaju, pa je, prema nekim grubim procjenama, samo od početka ove godine otrovano više od 20 ovih nedužnih životinja.

Posljednji slučaj trovanja psa je Policijska stanica Trebinje registrovala u mjestu Kunja Glavica, u trebinjskoj regiji Zubci, zaprimivši prijavu da je jedno ili više nepoznatih osoba otrovalo jednog psa.

Iako ni sami ne znaju šta bi trebalo preduzeti u ovim slučajevima, pa su mnogima na pamet dolazile i ideje da svoje pse zaštite na ekstremnije načine osim držanja u kućicama kada nisu u lovu, lovci tvrde da zaista nešto ekstremno pravi lovac ne bi mogao napraviti lovačkom psu.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"To su psi koji se vole kao da su ljudi i svaki pravi lovac tako razmišlja, pa niko od takvih lovaca svoga psa ne bi prodao bukvalno ni za hiljade maraka, a onda možete zamisliti koliku nam tugu izazove gubitak psa na ovaj najsuroviji način, znajući da od trovanja uginu u velikim mukama", kažu lovci.

Trovanje pasa u Trebinju se proširilo do te mjere da su, prema saznanjima od nekih lovaca, osim u seoskim sredinama koje su manje ili nikako naseljene, počela trovanja i u prigradskim naseljima, a takav slučaj je zabilježen i ljetos u naselju Gorica, gdje je otrovano nekoliko pasa.

Početkom godine je u selu Lapja, samo nekoliko kilometara udaljenom od grada, otrovano sedam lovačkih pasa i do dana današnjeg nisu otkriveni počinioci, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije