Šta o bh. građanima misle Srbi i Hrvati?

Radiosarajevo.ba
Šta o bh. građanima misle Srbi i Hrvati?

Građani Hrvatske i Srbije budućnost Bosne i Hercegovine vide pesimistično.

Prva asocijacija su burek i ćevapi
, i za Hrvate i za Srbe. Na drugom mjestu po učestalosti odgovora je humor i život bez stresa. Slijede političke napetosti, multikulturalnost, dva entiteta i tri naroda, objavila je 6yka.com.

To je samo jedno o stajališta građana, prvih susjeda BiH, do kojih se došlo tokom istraživanja o temi “Šta o građanima Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini misle građani Srbije i Hrvatske”. 

Studija i istraživanje o toj temi bit će predstavljeni sutra u Banjoj Luci, a autori ističu da će nam možda neka stajališta izgledati neobična, provokativna, pa čak i uvredljiva.

Imidž = posljedica

Ali,  to je stvarnost o kojoj moramo voditi računa. Imidž nastaje kao posljedica. Često se ne temelji na činjenicama već na dojmu, stereotipima, informacijama ali i dezinformacijama... I potrebno je puno napora da se promijeni.

Istraživanja su potvrdila nekoliko značajnih pokazatelja, na kojima se dugoročno može graditi novi regionalni imidž BiH, ali i kvalitetniji odnosi među državama regije

Srbija i Hrvatska su države s kojima BiH dijeli gotovo cijelu svoju granicu, a riječ je i o izuzetno važnim privrednim i političkim partnerima te državama koje su trajno sudbinski vezane uz BiH. Stoga je ovo štivo prilika da se zapitamo – šta smo u Bosni i Hercegovini učinili posljednjih godina da bismo izvan naših granica poslali sliku o novoj i drugačijoj državi!? 

Istraživanje je, u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert, obavljeno u jesen 2011, a provela ga je agencija Millenium promocija (koja ima svoje kancelarije u Zagrebu, Beogradu i Mostaru), u saradnji s agencijom IPSOS Puls. Voditelj istraživanja i autor studije je Božo Skoko, profesor Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba.


Kako Hrvat vidi Balkan? (Trojka.rs)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije