Šta kažu meteorolozi, kakvo će vrijeme biti preko vikenda

Radiosarajevo.ba
Šta kažu meteorolozi, kakvo će vrijeme biti preko vikenda
Radiosarajevo.ba / Šetnja Mostarom

Jutros je na istoku Bosne vedro, a u ostalim područjima umjereno do pretežno oblačno.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Kupres 18; Ivan Sedlo, Livno 21; Goražde, Sokolac 22; Drvar 23; Prijedor 24; Bihać, Neum 25; Bugojno, Sarajevo, Stolac 26; Gradačac, Mostar, Srebrenica, Trebinje, Čapljina 27; Sanski Most, Zenica, Zvornik 28; Banja Luka, Bijeljina, Tuzla 29; Doboj 30;

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Prvi dio dana će biti ugodniji, a tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima obzirom da će biti vruće, mjestimično i sparno. Također, vrijednosti UV indeksa će porasti, izraženije na većim nadmorskim visinama, čemu bi osjetljive osobe trebale posvetiti pažnju.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi i grmljavina su očekuju u Krajini i Posavini, kao i ponegdje na sjeveru i istoku Hercegovine. Izraženije grmjavinsko nevrijeme je moguće na sjeveroistoku Bosne. Vjetar, slab do umjeren, na momente olujan zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature od 28 do 34 °C. U Sarajevu djelimično sunčano. Dnevna temperatura oko 31 °C.

Subota: Pretežno sunčano, uz prolazno povećanje oblačnosti tokom dana. Lokalni pljuskovi su moguću ponegdje u centralnim, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine. Jutarnje temperature od 11 do 16, na jugu od 16 do 22, a dnevne od 26 do 32°C.

Nedjelja: Prije podne pretežno sunčano. Poslije podne postepeno naoblačenje, što će većem dijelu naše zemlje usloviti pljuskove i grmljavinu. Na jugu Hercegovine se ne očekuju padavine. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu do 21, a dnevne od 23 do 29, na jugu od 30 do 34 °C.

Ponedjeljak: Jutro pretežno oblačno. U ostatku dana razvedravanje. U jutarnjim satima i prije podne kiša ili lokalni pljuskovi u većem dijelu naše zemlje, a poslije podne na sjeveru Bosne. U Hercegovini i na istoku Bosne, uglavnom, bez padavina. Jutarnje temperature od 13 do 19, na jugu do 21, a dnevne od 25 do 32 °Cm javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije