Šta je radila SIPA u prvih 6 mjeseci 2012

Radiosarajevo.ba
Šta je radila SIPA u prvih 6 mjeseci 2012

"Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prvoj polovici 2012. godine ostvarila je zavidne rezultate koji u potpunosti korespondiraju ciljevima iz Strateškog plana aktivnosti SIPA-e 2012-2014 i proklamiranim načelima i prioritetima u radu koje je na početku svog mandata iznio direktor Agencije Goran Zubac", stoji u saopćenju Agencije o rezultatima rada u prvom polugodištu 2012. godine. 

Evidentan napredak u radu SIPA-e dokumentovan je sa 152 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima. Podnesene su prijave protiv 420 osoba, a slobode su lišene 94 osobe. 

Rezultati borbe protiv finansijskog kriminala

Poseban akcent SIPA je stavila na borbu protiv finansijskog kriminala. Podneseno je ukupno 38 izvještaja kojima je obuhvaćeno 169 fizičkih lica, 20 pravnih subjekata i jednog NN lica zbog postojanja osnovane sumnje kaznena djela iz oblasti finansijskog krminala. Broj podnesenih prijava za 26 % veći je od istog perioda prošle godine. 

Zaplijenjena droga tržišne vrijednosti pola miliona maraka

U okviru borbe protiv trgovine opojnim drogama podneseno je 19 krivičnih prijava protiv 62 osobe i 8 NN lica, što je za 19 % više u poređenju s istim periodom prošle godine. U akcijama SIPA-e zaplijenjeno je 39.764 kg opojne droge marihuana, 7,51 kg heroina i 7 kg opojne droge spid. Procjene govore da tržišna vrijednost zaplijenjene droge iznosi pola miliona maraka

Podneseno je 6 izvještaja zbog postojanja osnova sumnje za krivična djela iz oblasti neovlaštene trgovine oružjem. Oduzeto je više od 8 hiljada komada minsko-eksplozivnih sredstava. U okviru jedne od akcija SIPA-e, pripadnici Agencije presjekli su međunarodni lanac nedozvoljenog prometa naoružanja i vojne opreme kada su slobode lišene četiri osobe, od kojih su dva državljani Francuske

Napredak u borbi protiv trgovine ljudi

Veliki napredak ostvaren u borbi protiv organizovane trgovine ljudima, što je rezultiralo s ukupno 6 izvještaja protiv 20 osoba. 

Zavidni rezultati SIPA-e u prvom polugodištu 2012. godine postignuti su, između ostalog, zahvaljujući povećanoj suradnji u razmjeni informacija s ostalim partnerima u sigurnosnom sektoru BiH i okruženju, te zajedničkom radu na predmetima, što je u potpunosti u skladu s trajnim opredjeljenjem Agencije.

"Imajući i vidu postignute rezultate, kao i predmete na kojima policijski službenici Agencije trenutno rade i za koje se očekuje da će biti okončani do kraja godine, realno je očekivati da će rezultati rada SIPA u 2012. godine, kada proslavlja i deset godina od svoga osnutka, biti najbolji do sada" kaže se u saopćenju SIPA-e, o rezultatima rada u prvom polugodištu 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije