Šta da uradite u slučaju gubitka dokumenata u inostranstvu?

1
Radiosarajevo.ba
Šta da uradite u slučaju gubitka dokumenata u inostranstvu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bh. pasoš

Gubitak ili krađa ličnih dokumenata u inostranstvu može pretvoriti put u noćnu moru, ali ako se slučajno desi da ih izgubite, u nastavku donosimo šta treba da uradite.

U slučaju krađe ili gubitka dokumenata najbitnije je na vrijeme, odnosno odmah nakon saznanja o njihovom nestanku, obavijestiti policiju u mjestu u kojem se u tom trenutku nalazite.

Obratite se ambasadi, odnosno konzulatu BiH u toj zemlji

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata po predočavanju prijave policiji o gubitku ili krađi pasoša ili lične karte, konzulat vam može:

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

  • izdati putni list za povratak u Bosnu i Hercegovinu, ili
  • ako su ispunjeni zakonom propisani uslovi, može vam izdati novi pasoš
Važna informacija: Evo koliko će Bosanci plaćati ulaz u Europsku uniju

Važna informacija: Evo koliko će Bosanci plaćati ulaz u Europsku uniju

Inače, putni list se izdaje državljaninu BiH koji je u inostranstvu na bilo koji način ostao bez pasoša, isključivo radi povratka u BiH. Pasoš izdaje se s rokom važenja koji je potreban za povratak u BiH, ali ne dužim od 30 dana. Njega izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo BiH u inostranstvu, na čijem području državljanin boravi.

U slučaju da nema naše ambasade

Ako se nalazite u zemlji u kojoj nema ambasade BiH, prvo se lično javite policiji zemlje u kojoj se nalazite, a zatim telefonom pozovite predstavništvo koje vam je najbliže.

Oni su dužni da u najkraćem mogućem roku, a u saradnji sa policijom iz BiH i policijom zemlje u kojoj se nalazite, obave provjeru podataka i dostave vam putni list.

Šta je potrebno priložiti od dokumentacije?

Prema Zakonu o putnim ispravama BiH, u slučaju gubitka, uništenja ili krađe pasoša potrebno je to odmah bez odlaganja prijaviti nadležnim policijskim organima strane države i od njih zatražiti potvrdu o ovoj prijavi.

Putujete u inostranstvo? Obavezno provjerite ovih 7 stvari - zbog njih vas mogu vratiti s granice

Putujete u inostranstvo? Obavezno provjerite ovih 7 stvari - zbog njih vas mogu vratiti s granice

Po prijavi gubitka, uništenja ili krađe pasoša, potrebno je sprovesti zakonom propisanu proceduru oglašavanja nevažeće putne isprave. S ciljem proglašenja izgubljenog, uništenog ili ukradenog pasoša nevažećim i dobijanjem putnog lista potrebno je priložiti:

Popunjen obrazac "Prijava nestanka putne isprave"

Možete ga pronaći na ovom linku OVDJE

Popunjen obrazac "Zahtjev za izdavanje putnog lista"

Možete ga pronaći na linku OVDJE

Potvrdu policije iz mjestu nestanka pasoša, o prijavi gubitka, uništenja ili krađe pasoša/putovnice. Potvrda treba sadržavati podatke o osobi koja je izvršila prijavu, predmet prijave i podatke o izgubljenoj putnoj ispravi,

  • Dokaz o identitetu i državljanstvu BiH, tj. važeću ličnu kartu ili vozačku dozvolu fotokopiranu s obje strane, zatim rodni list i uvjerenje o državljanstvu, ako nemate važeći BiH dokument sa slikom
  • Dvije fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm

Dokaz o uplati konzularne takse

Cijena konzularne takse zavisi od cjenovnika određenog konzulata ili ambasade.

Adrese konzulata možete pronaći na linku OVDJE

Fotokopirajte dokumente

Kako biste se osigurali da nećete ostati bez ličnih dokumenata, prilikom putovanja nemojte sve dokumente držati na istom mjestu, razdvojite ih i budite na oprezu gdje ih držite i ostavljate.

Savjetuje se i da prije odlaska na put kopirate pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu, pa je poželjno imati ih kod sebe ili bar znati broj isprave čija krađa se prijavljuje, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije