Šta će donijeti predloženi Zakon o zaštiti žiranata?

Radiosarajevo.ba
Šta će donijeti predloženi Zakon o zaštiti žiranata?

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine smatra da će, bude li prihvaćen, Prijedlog zakona za zaštitu žiranata u Federaciji BiH ostaviti negativne posljedice za građane i pravna lica.

Glavni dužnici, a ne žiranti, biće meta banaka

Prijedlog je stavljen na dnevni red usvajanja u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta

„Zakon ukida pravo građanima u FBiH da budu žiranti po slobodnoj volji, a firmama da koriste jemstvo u poslovnim transakcijama. Samim tim ukida se jedan od najjeftinijih vidova osiguranja kod ugovaranja kredita. Zakon će poskupiti kredite građanima FBiH, jer će morati imati nekretninu ili zalog da bi bili kreditno sposobni“, saopšteno je.

Udruženje ističe da će ovaj propis ukinuti poslovnu sposobnost licima iznad 65 godina života i uvodi zabranu da budu žiranti, a primjenjivat će se pritom, dodaje se, u samo jednom entitetu, dok u drugom takva ograničenja ne postoje, te će svi oni koji žele jeftiniji kredit otići u drugi entitet.

„Zakon stavlja u pravnu nesigurnost bankarski sektor i druge povjerioce u FBiH retroaktivnom primjenom Zakona i daje negativnu poruku svim domaćim i stranim investitorima. Zakon će ograničiti i onako usporenu kreditnu aktivnost u FBiH, te dodatno pogoršati ekonomsku i fiskalnu poziciju FBiH“, naglašava se u dopisu te podvlači da je ovo udruženje još u junu ove godine uputilo dopis Parlamentu FBiH i predlagaču - zastupnici Aidi Čikić kojim je upozorilo na negativne aspekte predloženog rješenja.

Udruženje banaka dalo je i svoje amandmane na koje nisu dobili izjašnjenje.

„Udruženje banaka BiH izražava svoje opredjeljenje i podršku svim aktivnostima koje vode boljoj zaštiti korisnika bankarskih usluga, kako onih koji polažu svoj novac u banke tako i onih koji uzimaju kredite od banaka. Predloženi zakon nudi upravo suprotno i korak je nazad u izgradnji efikasnog pravnog sistema kao temelja efikasne ekonomije“, zaključuje se u saopštenju Udruženja banaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije