Šta će biti sa radnicima Krivaje?

Radiosarajevo.ba
Šta će biti sa radnicima Krivaje?

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je dvije informacije koje se odnose na zavidovačku Krivaju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrija Erdal Trhulj na konferenciji za novinare je kazao da je Vlada razmatrala izvještaj komisije koju je prethodna vlada formirala za praćenje procesa privatizacije IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, odnosno ugovor sa Ferimpexom.

„Primili smo k znanju tu informaciju i nismo se htjeli mješati u rad komisije jer je to bila njihova nadležnost, ali je paralelno s tim Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) analiziralo potpisani ugovor i sve što se dešavalo nakon toga. Ministarstvo je na izvještaj komisije istaklo da smatra da je potpisani ugovor štetan po Vladu Federacije BiH“, istakao je Trhulj.
Iz izvještaja se vidi da je Vlada FBiH u proteklom periodu uložila 14,7 miliona KM, da je privatni kapital investirao svega 4,5 miliona i da je nastavak realizacije ovog ugovora, kako je kazao Trhulj, sigurno upitan sa stanovišta daljnjeg ulaganja Vlade FBiH.

„Ugovor je tako loš da niko ne može naslutiti dokle bi se vršila ulaganja Vlade FBiH i da li bi se ikada jedno takvo društvo moglo registrovati“, kazao je Trhulj. 

Uvjet za nastavak proizvodnje, kako se navodi u izvještaju, jeste registracija PD „Krivaja 1884“ d.o.o. Zavidovići i osiguranje neophodne sirovine. 

"Izvještaj daje i moguće pravce daljnjih aktivnosti u vezi s privatizacijom tog preduzeća, a FMERI će dati i nova rješenja, a jedno od njih sigurno će biti raskid ugovora, ali to će se još vidjeti na Vladi jer će se u narednih 15 dana izvršiti kompletna analiza i ostalih mogućnosti", kazao je Trhulj.
 
Ukoliko bude postignut dogovor o povlačenju žalbi 93 radnika na registraciju, odnosno ako odluka o registraciji bude pravosnažna, Vlada FBiH treba da, u skladu sa sporazumom sa 172 bivša radnika, isplati 3.122.484 KM , koje su deponirane u Općinskom sudu Zavidovići. 

Vlada FBiH je tako odlukom dala saglasnost na izmjene Sporazuma o načinu izmirenja dugovanja IP ,,Krivaja“ d.o.o Zavidovići zaključenog sredinom prošle godine i izmjene Sporazuma o načinu izmirenja dugovanja IP,,Krivaja" d.o.o Zavidovići zaključenog u decembru. Tim izmjenama regulisano je da, pod uslovom da ne bude pokrenut proces raskida Ugovora o zajedničkom ulaganju ulagača IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići do 1. jula ove godine, deponovana sredstva će se uplatiti na račune povjerilaca. 

„U slučaju da do 1. jula ne bude pokrenut proces raskida ugovora predviđeno je da se odmah nakon toga izvrši isplata potraživanja radnika. Pod uslovom da se pokrene proces raskida ugovora o zajedničkom ulaganju do 1. jula onda će se ta deponovana sredstva vratiti na račun budžeta FBiH i bit će utrošena u skladu sa daljnjim aktivnostima vezanim za IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići", kazao je Trhulj dodajući da bi se uz sve to radnici vratili na posao i bila bi im pružena mogućnost da rade“. 

U međuvremenu, kako je dodao, od tog iznosa će biti isplaćeno po 800 KM svakom radniku u roku tri dana nakon potpisa tog sporazuma. Trhulj je pojasnio da se radi o pomoći ljudima koji 2,5 godine nemaju nikakvih primanja tako da je njihova i egzistencija njihovih porodica dovedena u pitanje.

Vlada je premijeru Nerminu Nikšiću i ministru Trhulju dala prethodnu saglasnost i ovlaštenja za potpisivanje Sporazuma o izmjenama Sporazuma o načinu izmirenja dugovanja IP ,,Krivaja“ d.o.o. Zavidovići.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije