Šta će biti alternativa dok se bude obnavljala tramvajska pruga Ilidža-Nedžarići

3
Radiosarajevo.ba
Šta će biti alternativa dok se bude obnavljala tramvajska pruga Ilidža-Nedžarići
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Tramvajsko stajalište Otoka

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo postignut je dogovor sa prevoznicima GRAS i CENTROTRANS o alternativnom prijevozu putnika, tokom izvođenja radova na obnovi prve dionice tramvajske pruge od Nedžarića do Ilidže.

"U narednom periodu, za vrijeme trajanja obnove tramvajske pruge građani će imati na raspolaganju autobuski prevoz koji će saobraćati svaki dan, jer tramvaj neće saobraćati na ovoj dionici. U pitanju je osam autobusa sa kapacitetom od 150 putnika", precizirao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Autobusi će saobraćati sa terminala Ilidža do objekta Doma penzionera u Nedžarićima i od stajališta kod Heco pijace nazad do terminala na Ilidži.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Radnim danima autobusi će saobraćati svake tri minute, subotom svakih pet, a nedjeljom svakih sedam minuta. Prva vožnja radnim danima kreće u 5:10, a završava u 23:33. Subotom autobusi počinju saobraćati u 5:15 i završavaju u 23:35. Prvi autobus nedjeljom, građani će imati na raspolaganju u 5:45, a zadnja vožnja za taj dan planirana je u 23:29" , pojasnio je ministar Šteta.

Dodao je kako veliki projekt, poput rekonstrukcije pruge, zahtijeva velike napore i odricanja.

"Svjestan sam činjenice da će građanima, posebno učenicima, ovo biti promjena, ali za realizaciju velikih projekata trebamo imati dodatnog razumijevanja, kako bismo u budućnosti imali siguran i kvalitetan tramvajski prevoz", istakao je ministar Šteta.

Podsjetio je i da je ranijim dogovorima uspostavljena i funkcionalna željeznička linija koja saobraća od Željezničke stanice do Pazarića.

"Do sada se uvođenje brzog voza na ovoj relaciji pokazalo kao pun pogodak i vjerujem da će građani u narednom periodu još više koristiti željeznički saobraćaj i radi brzine, ali i radi rasterećenja saobraćaja uopšte", dodao je ministar.

Osim novih linija koje će saobraćati na relaciji Ilidža-Nedžarići, građani će moći koristiti i već postojeće autobuske linije na relaciji Hrasnica-Vijećnica, navodi se u saopćenju Vlade KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije