Srpski dužnosnici neće dolaziti na posao u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Srpski dužnosnici neće dolaziti na posao u Sarajevo

Dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine koji dolaze iz Republike Srpske do daljnjega neće odlaziti na posao u Sarajevo jer se tamo ne osjećaju sigurno, odlučila je u petak vlada RS na izvanrednoj sjednici održanoj u Banjoj Luci u povodu prosvjeda koji su dan ranije organizirani u Sarajevu, javlja SEEbiz.

"Ne postoje sigurnosni uslovi za njihov rad u tijelima vlasti BiH", izjavio je novinarima nakon sjednice entitetske vlade predsjednik skupštine RS Igor Radojičić.
 
Najavio je i kako će o svemu idućeg tjedna raspravljati i entitetski parlament dodajući kako sve stranke iz RS koje učestvuju u tijelima vlasti BiH u ovom slučaju trebaju jedinstveno nastupiti.
'Političko Sarajevo je nervozno'


Predsjednik RS Milorad Dodik ustvrdio je kako je cilj sarajevskih protesta bio iznuditi intervenciju međunarodne zajednice kako bi se donio zakon o jedinstvenom matičnom broju koji ne odgovara RS-u.

"Političko Sarajevo je nervozno i na ovaj je način htjelo izvršiti uticaj na parlament da donese odluke. Pitanje je kakva je to zemlja u kojoj ulica učestvuje pritiskom na to kako će parlament odlučivati", kazao je Dodik zaključivši kako nema sumnje da su iza demonstracija politički motivi.

Ukinuti pretplatu RTV servisu


Dodik je optužio i javni RTV servis BiH odnosno televiziju BHT 1 za navodno poticanje protesta odnosno za pozivanje građana Banje Luke da se tim protestima pridruže.

Najavio je kako će zbog toga predložiti tijelima vlasti RS da donesu zakone kojima će se ukinuti plaćanje pretplate za javni RTV servis BiH na teritoriju tog entiteta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije