Srpski delegati povuki saglasnost za ustavne promjene

Radiosarajevo.ba
Srpski delegati povuki saglasnost za ustavne promjene

Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH povukao je saglasnost na Odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, usvojenu na sjednici ovog doma 26. marta.

"Saglasnost povlačimo iz razloga što pomenuta odluka odstupa od tačke 2. zajedničke izjave lidera SDA BiH, SNSD i HDZ BiH od 25. marta", navodi se u pismu dostavljenom predsjedavajućem Doma naroda Iliji Filipoviću i zamjeniku predsjedavajućeg Sulejmanu Tihiću.

U pismu, koje je potpisala zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić, se podsjeća da su lideri dogovorili da poslanički klubovi ovih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno sa drugim političkim strankama, pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH, prema sadržaju i principima definisanim Prudskim sporazumom.

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je 26. marta Odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, u kojoj se navodi da se izmjene Ustava BiH odnose na njegovo usklađivanje sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda sa dodatnim protokolima, nadležnosti države, srednjih i lokalnih nivoa vlasti, funkcionalnije institucije BiH, teritorijalnu organizaciju BiH i srednjih nivoa vlasti, te ostala ustavna pitanja.

Odlukom su zadužene Ustavno-pravna komisija Doma naroda da zajedno sa Ustavno-pravnom komisijom Predstavničkog doma i u dogovoru sa predstavnicima klubova oba doma parlamenta BiH utvrde prijedlog radne grupe za izradu izmjena Ustava BiH.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije