Srpska zauvijek - Milorad Dodik

Radiosarajevo.ba
Srpska zauvijek - Milorad Dodik

Tokom ljetnih dana zanimljiva politička dešavanja slabe, jer političari polako odlaze na godišnje odmore, a kulturnjaci napokon dolaze na svoje, jer se tad organizuju mnoge promocije, koncerti i izložbe. Međutim, jedan  događaj koji se održao u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci spojio je književnu promociju i politiku već samom svojom najavom:  Promocija knjige "Srpska zauvijek - Milorad Dodik", piše online magazin 6yka.com.

Novinska agencija Srna je nekoliko dana prenosila najavu da su autori ove knjige novinari Radovan Jović, koji radi u dnevnim novinama Fokus i Neđo Đević, novinar Srne.

Prije samog početka promocije pred novinarima koji su došli da isprate događaj dvojica autora (napominjemo: iskusnih novinara i kolega u struci)  su se posvađali oko autorstva djela. Naime, Jović tvrdi da se samo on može potpisati kao autor spomenute knjige, a Đević je pomoćnik autora ili kooator, ali ga je Srna, u kojoj Đević radi, prenosila kao jednog od autora.

Tako smo imali priliku da vidimo novinarsku ne/kulturu na djelu, da bi samim početkom događaja počelo dodvoravanje predsjedniku Srpske koji, da napomenemo, nije ni došao na promociju.

Knjiga od oko 600 stranica, velikog formata i debelih crvenih kožnih korica veliča lik i djelo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Govori, kako autor i koautor kažu o njegovom mjestu i ulozi u savremenim političkim i društvenim kretanjima, kao i o konstituisanju i razvoju Republike  Srpske. Tokom promocije moglo se primjetiti da se očuvanje Republike Srpske veže isključivo za predsjednika Dodika, jer je on čovjek “visoke inteligencije i neopisive harizme koji će pomoći Srpskoj u teškim vremenima kad mnogi osporavaju njeno postojanje”, kao da Srpska nije postojala prije njega, a poslije njega naprosto će nestati, jer je samo on toliko jak da ju očuva/sačuva. Tako je Dodik dobio lik super junaka koji ima samo jedan cilj, a to je čuvanje Srpske ne pominjući ekonomske i socijalne probleme u kojima se republika nalazi.

Sve ono što se u spomenutoj knjizi nalazi može se sabrati u nekoliko Đevićevih rečenica: "Ako se u jednoj rečenici može reći sadržaj knjige to je: Dodik poslije svih napada međunarodnih diplomata, manjeg ili većeg formata, uspješno na srpskom jeziku brani svoj rod i narod, brani Republiku Srpsku dejtonski i po božijim zakonima", rekao je Đević za BUKU. Tako da od ove promocije postojanje Republike Srpske dobija i jednu višu potvrdu, a to su božiji zakoni koje kooator knjige nije pobliže objasnio.

Radovan Jović, koji zahtijeva da se potpiše kao jedini autor knjige u izjavi je rekao da je jako ljut zbog dezinformacija koje su se pojavile u medijima oko autorstva knjige, jer je on lično šest mjesecu pisao knjigu i sastavljao tekstove i intervjue koji se nalaze u njegovoj arhivi.

"Srna je prenijela da je Đević pored mene autor knjige, ali on to nije. On je samo pomoćnik autora, iako i to nije ništa. Ja sam arhivu iz koje je nastala knjiga skupljao dvadeset godina. Snimao sam izjave i intervjue sa radija, televizije i drugih medija. Ja se na početku nisam slagao sa politikom Milorada Dodika, ali kad se pogleda njegovo političko djelovanje on ima jednu konstantu", rekao je Jović za BUKU.

Knjiga je zbir činjenica i stavova predsjednika Dodika koje je iznosio u intervjuima domaćim i stranim medijskim kućama, te njegovih obraćanja na sjednicama Narodne skupštine RS i inauguralnog govora nakon izbora za predsjednika Srpske. Možda bi bilo dobro podsjetiti se svih Dodikovih izjava i obećanja, ali možda će upravo to i biti problem, jer nam kooator knjige i poslije upita nije rekao gdje se i po kojoj cijeni spomenuta knjiga može kupiti. Interno kruži priča da knjiga košta 100 ili 200 KM, ali to je još uvijek neprovjerena informacija, a izgleda da će obimno djelo o Dodikovom liku samo odabrani čitaoci moći listati.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS nije krio hvalospjeve o knjigu i čovjeku kojem je samim naslovom ona posvećena.

"Ova knjiga predstavlja važan kulturni i civilizacijski pokušaj da se govori o jednom važnom pitanju, a to je Republika Srpska. Ova knjiga će biti važan istorijski dokument o tome ko su bili ljudi koji su prednjačili u utemeljenju i učvršćenju Republike Srpske", rekao je za BUKU Kuzmanović i to u trenutku kad je privredna situacija Srpske u najtežoj situaciji, kad iz mjeseca u mjesec raste broj nezaposlenih, kad se budžetske rupe krpe na račun socijalnih kategorija, ali izgleda da sve to pada u sjenu spominjanjem priča o čvrstoj Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije bio prisutan na promociji knjige koja je posvećena njegovom političkom angažmanu, jer kako je Kuzmanović rekao: "Predsjednik Dodik je imao hitne i neodložne poslove u Beogradu i to je razlog zašto on nije došao, a ne zbog toga što bojktuje ovu promociju". Dodik je taj dan u Beogradu sa rediteljom Emirom Kusturicom novinarima predstavio projekat budućeg "Andrićgrada" čija će gradnja početi 28. juna u Višegradu.

U trenutku kad se se dešavala spomenuta promocija u parku pored zgrade Akademije nauka i umjetnosti RS mladi alternativni muzičari su izvodili koncert na ulici podsjećajući nas da istinska vrijednost umjetnosti i kulture nije u preskupim zgradama, knjigama koje su nedostupe čitaocima i nektičkom razumijevanju stvarnosti. Novinarstvo je ovim činom dobilo potvrdu nekritike u kojoj se nalazi, a Dodik, dok ga takozvana elita veliča neometano nastavlja svoj rad i izgleda da će tako biti i u budućnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije