Sretna Nova, bez žrtava: Kampanja protiv vožnje u alkoholiziranom stanju

Anadolija
Sretna Nova, bez žrtava: Kampanja protiv vožnje u alkoholiziranom stanju
Preventivna kampanja pod nazivom "Alkohol plus volan jednako je ubitačna kombinacija" i "Sretna Nova, bez žrtava" počela je danas u Banja Luci.

Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez RS, Inspektorat RS i jedinice lokalne samouprave provode ovu kampanju čiji je cilj da smanje broj vozača koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola. 

"Podatak da svaki dan u RS između 40 i 50 vozača bude isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola dovoljno govori koliko je ova pojava raširena. Ovaj karavan obići će 23 grada u RS i na ovaj način ćemo poruku o opasnostima koje sa sobom nosi vožnja pod uticajem alkohola prenijeti svim vozačima i građanima u RS", rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Goran Šmitran, glavni inspektor za saobraćaj u upravi policije MUP-a RS, rekao je njihov cilj da tokom novogodišnjih i božićnih praznika održi povoljnim stanje bezbjednosti saobraćaja.

"Za 11 mjeseci ove godine imamo 109 saobraćajnih nezgoda u kojima je 118 lica smrtno stradalo i to je 14,5 odsto manje poginulih nego u prethodnoj godini", rekao je Šmitran.

Kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju kreću se od 50 do 1.000 KM, a ako je alkohol uzrok saobraćajne nezgode kazne su od 1.000 do 5.000 KM.

Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza RS, rekao je da je ovo jedan od načina da se pokuša poboljšati bezbjednost u saobraćaju, u kojem žele da vozačima prenesu poruku da ako već konzumiraju alkohol koriste neke od drugih vidova prevoza.

Na početku kampanje učenici srednjih škola imali su priliku probati "pijane naočale", kako bi se uvjerili da konzumacija alkohola umanjuje vozačke sposobnosti.

Tina Popadić, učenica trećeg razreda Tehničke škole, istakla je da sa ovim naočalama nije mogla održavati ravnotežu, a bijelu liniju po kojoj je trebalo da hoda vidjela je duplo, zbog čega se nije mogla snalaziti u prostoru kako se inače snalazi.

"Ko pije ne treba da upravlja motornim vozilom, jer tako ugrožava svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju", poručila je Tina Popadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije