Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Na današnji dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kada je definisana kao ravnopravna republika unutar Jugoslavije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Time je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine. Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u Daytonu.

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, redakcija portala Radiosarajevo.ba svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine čestita praznik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije