Srebrenicom odjekuju četničke pjesme: Nurkić poslao oštru poruku

7
Radiosarajevo.ba
Srebrenicom odjekuju četničke pjesme: Nurkić poslao oštru poruku
Print Screen / Srebrenica

„Ne volim te Alija

Zato što si Balija

...

Nosila ti Drina sto mudžahedina

Svaki dan...“

Ova se pjesma ponovo čula u Srebrenici, bosanskohercegovačkom gradu koji je sinonim stradanja i genocida, ne samo u BiH već cijelom svijetu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ono što je posebno tužno jeste da se ova pjesma uživo pjevala u krugu pravoslavne crkve, tokom slave. 

Jula 1995. godine izvršen je jedan najvećih zločina u novijoj historiji - genocid u Srebrenici koji je izvela Vojska RS, pod komandom Ratka Mladića. 

Ubijeno je više od 8.000 ljudi, a hiljade se i dalje vode nestalima.

Kako navodi Damir ef. Peštalić, ovo nije prvi put da su se pjesme koje slave zločin, ubistvo, tragediju Bosne i Hercegovine, čuju 14. oktobra u Srebrenici. Tako je bilo i proteklih godina kada se, ako se prisjetimo, slavila „slava Opštine Srebrenica“. 

„Ovo je zločin u nizu, a naročito je tako u zadnje četiri godine otkako su na vlasti ove strukture. Veličanje fašizma i nacionalizma, ubistva i zločina, sve što je u normalnim državama zabranjeno, u Srebrenici se dešava i koristi se jer nema zakona. Još je veća žalost što se to dešava kod crkve i u organizaciji Crkve. Kao što rekoh, oni to rade godinama, a naglašeno je posebno u posljednje četiri“, kaže Peštalić. 

Uznemiren, ali i staložen, govori kako srebrenički Bošnjaci „nismo navikli na ovo, ali slabije reagiramo jer nas niko nas ne sluša“.

O svemu se oglasio i bh. košarkaš Jusuf Nurkić koji je rođen u Srebrenici.

"Nema tmine, nema mraka u kojima bi se mogli skriti zlikovci.

Spomenik mira? Vrhunska stvar.

Žao mi je da BiH ne može barem dati sigurnost ljudima koji su preživjeli i prošli najgore...   Ne osuditi ovakve postupke mogu samo nakaze", napisao je Nurkić na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije