Srebreničanima treba adekvatna zaštita

Radiosarajevo.ba
Srebreničanima treba adekvatna zaštita

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini reagiralo je povodom žalbi građana o posljednjim kršenjima ljudskih prava na teritoriji općine Srebrenica.

Počelo policijsko zastrašivanje u Srebrenici
Inicijativa se pozvala na prava zagarantirana Ustavom BiH, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, osnovne principe zaštite ljudskih prava u savremenim demokratijama...

„Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH poziva bh. državne institucije i entitetske institucije Republike Srpske (RS) da poduzmu adekvatne mjere zaštite građana Srebrenice. Tu prije svega ukazujemo na potrebu pokretanja istražnih radnji po osnovu posljednjih žalbi građana, koje nedvosmisleno upućuju na neposredne opstrukcije u procesu registracije za izbore, učestala kršenja načela poštivanja privatnog i porodičnog života, diskriminaciju po etničkoj osnovi te uskraćivanje osnovnih prava zagarantiranih zakonima države i entiteta“, naveli su u saopćenju.

Istražiti, utvrditi, kazniti

Iz Inicijative su istakli potrebu da nadležne institucije istraže i, po utvrđivanju stanja, sankcioniraju kršioce ljudskih prava, posebno imajući u vidu da su pojedinci koji se žalbom terete djelovali u svojstvu službenih lica – policajaca, te sa sobom imali dokumentaciju sa zvaničnim memorandumom MUP-a RS.

„Svako pasivno držanje spram ovakvih postupaka, može se smatrati prešutnim odobravanjem, te samim tim i institucionaliziranim napadom na pojedince i skupine u Srebrenici."

"Uzimajući u obzir težinu zločina genocida koji se dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995, želimo upozoriti javnost na kršenja ljudskih prava koja traju i danas, baš u ovom trenutku kada se Srebrenica ponovno koristi kao mehanizam dokazivanja premoći određenih političkih snaga u RS-u.“

Bh. građane, a posebno građane Srebrenice, iz Inicijative mladih su pozvali na dostojanstvo, građansku hrabrost, te ustrajnost u ostvarivanju garantiranih prava, vjerujući u vladavinu prava i snagu zakona naše države.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije