Srebreničani se oprostili od Barbare Hren, čiji je sin žrtva genocida

Radiosarajevo.ba
Srebreničani se oprostili od Barbare Hren, čiji je sin žrtva genocida

Brojni Srebreničani danas su se na sahrani oprostili od Barbare Hren, majke Rudolfa i Ivana, koji su kao pripadnici Armije RBiH, poginuli u srebreničkom genocidu. Ona je umrla u petak u tuzlanskom Domu penzionera u 83. godini, a danas je sahranjena na starom katoličkom groblju na ulazu u Srebrenicu.

Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice"minutom šutnje odale su joj počast

One su se i danas, kao i svakog 11. u mjesecu tokom proteklih godina,  okupile na protestima u Tuzli,kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.    

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom "Istina nama, kazna zločincima“ Srebreničanke  su i danas  izrazile nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i hapšenjem, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Potpredsjednica Udruženja, Nura Begović istaknula je da brojne grobnice još nisu pronađene, naglasivši da jedna po jedna majka, ubijenih tokom genocida u Srebrenici, umiru.

- Naše su obaveze stalne, jer nismo pronašli najmilije. Naša ustaljena poruka i apel su da tražimo i da nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, kao i od pronalaska naših najmilijih - poručila je Begović.

Iskazala je nezadovoljstvo premještanjem laboratorije ICMP-a iz Bosne i Hercegovine u Holandiju, ocijenivši da to  nije najbolji potez, tvrdeći da preživjele žrtve nemaju primjedbi na dosadašnji rad ICMP-a.

Tokom današnjih mirnih protesta proučena je Fatiha za Zinetu Mujić, koja je nedavno preminula, a nije našla svog maloljetnog sina, kojeg je izgubila tokom rata u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije