Srebreničani nedovoljno educirani o mentalnom zdravlju

Radiosarajevo.ba
Srebreničani nedovoljno educirani o mentalnom zdravlju

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, danas je u Centru za mentalno zdravlje u Srebrenici održan sastanak posvećen pitanju mentalnog zdravlja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, direktori osnovne i srednje škole, direktorica dječijeg obdaništa Poletarac, predstavnici nevladinih organizacija i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović.

Doktorica Stoja Stijepić, govoreći o prevenciji mentalnog zdravlja, kazala je da osoba koji ima problem treba da se obrati bez stida ljekaru porodične medicine, psiholozima i psihijatrima.

"Dovoljno je da neko nađe vremena da nekoga sasluša i to može biti dovoljno da čovjek razmisli o svom problemu, dok u težim slučajevima dolazi u obzir liječenje lijekovima", pojašnjava doktorica Stjepić.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srebrenice već dvije godine realiziraju projekte posvećene stanju mentalnog zdravlja u Srebrenici i rezultati tih projekata pokazali su da je stanovništvo nedovoljno educirano i da se ne vodi briga o mentalnom zdravlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije