Srebrenica: U susret 11. julu

Radiosarajevo.ba
Srebrenica: U susret 11. julu

Oko 2.500 hiljade ljudi sutra će iz Nezuka kraj Zvornika krenuti stazama kojim su se prije 14. godina, u julu 1995., ka Tuzli probijali Srebreničani tražeći tako spas nakon pada Srebrenice, inače tada zaštićene zone Ujedinjenih naroda.

Tokom trodnevnog pješačenja sudionici ove "Marš mira" će posjetiti lokacije masovnih grobnica i evocirati uspomene na stradanje Bošnjaka.

U Prijepolju je sinoć u povodu obilježavanja 11. jula Dana sjećanja na genocid u Srebrenici počela višednevna manifestacija pod nazivom „Kulturom protiv svakog zla“. Organizator je Medžlis Islamske zajednice u Srbiji u saradnji sa Muftijstvom sandžačkim. Sinoć je prikazan dokumentarni film o stradanju muslimana u Srebrenici u julu 1995. Prisutnim se potom, pored ostalih, obratila i predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Crnogorska Socijaldemokratska partija, inače članica vladajuće koalicije, predložila je deklaraciju čijim bi usvajanjem Skupština Crne Gore osudila zločin nad civilima u Srebrenici. Potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder je s tim u vezi danas podsjetio da bi povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Crna Gora trebala da se suoči sa bliskom prošlošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije