Srebrenica: Požari, nestašica vode, uništeni usjevi

Radiosarajevo.ba
Srebrenica: Požari, nestašica vode, uništeni usjevi

Srebreničani već dva dana nemaju vodu za piće jer je, uslijed dugotrajne suše rijeka Zeleni Jadar presušila. Osim toga, u blizini naselja Slapovići, na glavnom cjevovodu došlo je do kvara čija sanacija je u toku. 
Vatrena stihija uništila je šumski pojas u predjelu Divljakinja i Zalazja, u rejonu Mjesne zajednice Skelani kod Pribojevića, a uništena je i šuma kod naselja Viogor

Iz Komunalnog preduzeća Polet najavili su da će se izmjena cijevi promjera 400 milimetara obaviti do kraja vikenda, tako da više neće biti gubitaka vode, a onda će građani, dok se nivo Zelenog Jadra ne popravi, imati vodu dnevno samo po nekoliko sati. 

Srebreničani su ovih dana suočeni i s brojnim požarima. Po riječima Cvijetina Maksimovića iz općinskog štaba Civilne zaštite, većina požara stavljena je pod kontrolu, posebno onaj kod naselja Zalazje. Vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i ekipe Šumskog gazdinstva „Drina“ danonoćno su na terenu i pokušavaju spriječiti širenje požara.  Maksimović dodaje da zasad nema otvorenog plamena na požarištima, dimi se nisko rastinje, ali, ako se pojača vjetar, moglo bi opet doći do izbijanja požara. 

Eko-katastrofe cijele godine
Sve ove ekološke katastrofe uticale su da  stanovnici Srebrenice dodatno osiromaše i u naredni period uđu s još većom egzistencijalnom neizvjesnošću

Dugotrajna suša ostavila je posljedice i na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima. Mnogi, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, ostat će bez prihoda. Sušom su pogođeni i stočari koji nisu uspjeli obezbijediti silažu i zalihe sijena, pa je već zabilježeno da stoku prodaju u bescjenje. Ova suša, samo je nastavak ekoloških katastrofa koje su, od početka ove godine, zadesile područje općine Srebrenica. 

U januaru i februaru Srebreničani su bili suočeni s velikim snijegom, usljed čega su mnogobrojna sela i po dva mjeseca bila odsječena od svijeta. 

U martu su vladali požari u šumama oko Srebrenice. Polovinom maja pao je snijeg i uništio poljoprivredne usjeve i voće. Rijeka Križevica je u junu nabujala i na dijelu od Soloćuše do Bratunca uništila usjeve, a u naselju Žuti most srušila jednu novu kuću. Juli je donio nove poplave i požare, a avgust je bio u znaku suše, požara i nestašice vode, objavila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije