Projekti / Ministrica objasnila: Šta će biti sa brzom cestom Sarajevo-Beograd?

20. 08. 2020. u 11:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Izgradnja brze ceste Sarajevo - Beograd započeta je 2019. na dionici Sremska Rača - Kuzmin. Dužina ove dionice je oko 18 kilometara, a vrijednost radova oko 220 miliona eura, uključujući izgradnju novog mosta preko Save. Gradilišta u Srbiji nisu stala za sve vreme epidemije, kao ni tokom vanrednog stanja. To se odnosi i na ovaj projekat.

Rekla je to u intervjuu za Glas Srpske ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

"Ove sedmice, na gradilištu ove dionice, gdje je glavni izvođač turska kompanija “Tašjapi“, na lokaciji novog mosta preko Save, prisutno je oko 140 radnika i oko 100 jedinica mehanizacije. Za drugu deonicu, Požega - Užice - Kotroman (granica sa BiH), započeta je izrada projektno-tehničke dokumentacije. Dužina ove dionice biće oko 60 kilometara. Vrijednost autoputa Beograd - Sarajevo na teritoriji Srbije procjenjuje se na 1,05 milijardi eura, a računajući i dionice u BiH, ukupna vrijednost iznosi dvije milijarde eura, što ovaj projekat čini jednim od najvrijednijih u regionu", navela je. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija za dionicu od Bijeljine do Rače izdvojiti 100 miliona, od potrebnih 140 miliona evra.

"Važno je da se Srbija i RS, odnosno Srbija i BiH, što bolje infrastrukturno povežu, zbog bržeg razvoja regiona. Tome će doprinijeti izgradnja autoputa Brčko - Bijeljina - Rača, u čijem finansiranju će učestvovati i Srbija. Srbija već gradi dionicu autoputa Sremska Rača - Kuzmin, koji bi trebalo dalje da se poveže sa dionicama čija je gradnja planirana na teritoriji BiH, gde je Bijeljina prva važnija tačka sa kojom će ovaj autoput biti povezan. Očekujemo razgovore o konkretnim koracima u vezi sa realizacijom izgradnje autoputa na dionici od Bijeljine do Rače", naveča je ministrica. 

Očekuje da će do ove godine konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca, a za to je potrebno da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH.

"Pored toga, u planu je rekonstrukcija 11 mostova između Srbije i BiH - rekla je Mihajlović".

Ponovo o aerodromu u Trebinju

Mihajlović je u razgovoru je navela i da će RS i Srbija zajednički graditi aerodrom u Trebinju. Prema njenim riječima, prvi avioni sa aerodroma u Hercegovini, čija izgradnja bi mogla da počne do kraja naredne godine, poletjet će najvjerovatnije 2022. Ona je naglasila da u zavisnosti od odabrane lokacije i izabranog modela trajanje gradnje aerodroma može biti različito.

"Odmah po dogovoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predložili smo nadležnima iz RS tri moguće lokacije za aerodrome, i to u blizini Trebinja dvije i jedne kraj Gacka", kazala je. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA