Srbija: Izručenje Mladića će biti tajna za sve

Radiosarajevo.ba
Srbija: Izručenje Mladića će biti tajna za sve

Ratka Mladića do Haškog tribunala prebacivaće pripadnici specijalnih jedinica srpske policije, a sigurnosne procjene će uraditi zajedno s pripadnicima BIA-e.

Do posljednjeg trenutka neće se znati koji specijalci će učestvovati u akciji i cijeli plan će se držati u tajnosti, prenose u ponedjeljak srbijanski mediji. 

Koristiće se slične taktike kao prilikom transporta Radovana Karadžića. Nakon što je ministrica pravde oko 23.30 potpisala odluku o izručenju Karadžića, on se za nešto više od sedam sati nalazio u haškoj ćeliji. Srpska policija je organizovala da iz Specijalnog suda pođe više kolona vozila, različitim pravcima, kako bi se predupredilo eventualno presretanje. 

Do poslednjeg trenutka nije se znalo u kojem je automobilu i u kojoj koloni vozila će se nalaziti Karadžić. Osim toga, policajci će u vrijeme transporta biti raspoređeni oko Specijalnog suda, po gradu i na aerodromu. 

Vjerovatno će i Mladić državnim avionom biti prebačen do Holandije, a druga opcija je da bude prevezen helikopterom do nekog aerodroma, koji ne mora da bude u Srbiji, i da odatle avionom stigne do Holandije.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije