Srbija i BiH unapređuju ekonomsku saradnju

Radiosarajevo.ba
Srbija i BiH unapređuju ekonomsku saradnju


Ministrica zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od strane akreditovanih laboratorija, za robe predmetnog nadzora.

Protokol predviđa da dokumenta koja budu sačinjavale laboratorije (flaširana voda, mlijeko, so, enzimski preparati životinjskog porijekla, aditivi i suplementi) budu zajednička i koristit će se i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, piše Agencija Anadolija.

Nakon potpisivanja Protokola u Palati Srbije, ministri su u  izjavama za novinare istakli da je potpisani Protokol izuzetno značajan i stimulans da se promet i robna razmjena povećaju, a smanji opterećenje privrednika koji se bave prozvodnjom i prodajom ovih roba.

Ministarica zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović je ocijenila da potpisani Protokol znači i razmišljanje o ideji da u regionu treba praviti kvalitetne i referentne laboratorije.

"Za pojedine elemente možda u BiH, a za pojedine u Srbiji”, rekla je ministrica.

Ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Miro Šarović je kazao da je potpisivanje Protokola kruna zasjedanja Mješovitog ekonomskog komiteta dvije zemlje.  Prema njegovim riječima, samo Srbija u BiH godišnje izveze flaširane vode i dijetetskih proizvoda u vrijednosti većoj od 65 miliona evra, kao i da je značajan izvoz sličnih proizvoda iz BiH u Srbiju.

"Posebno će biti značajan za izvoz soli iz Tuzlanskog bazena, smanjit ćemo procedure, praktično, eliminisati carinske barijere i u tome jeste uspjeh ovog protokola”, ocijenio je Šarović.

Prema njegovim očekivanjima, Protokol će ubrzo dati rezultate, jer će smanjiti troškove i utjecati na povećanje robne razmjene između Srbije i BiH.

Ranije danas, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpisali su Protokol sa prve sjednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i BiH.

Protokol se odnosi na međusobno priznavanje dokumenata u oblasti voda i dijetetskih proizvoda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije