BiH trenutno nije ugrožena hakerskim napadom

Anadolija
BiH trenutno nije ugrožena hakerskim napadom
Pixabay / Ilustracija
Sistemi u institucijama Bosne i Hercegovine nisu ugroženi hakerskim napadom, ali su u institucijama na najvišem nivou vlasti u toj zemlji preduzete mjere sigurnosti.

Također, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svijet. 

Matić je gostujući na RTS istakla da potpuna zaštita od hakerskih napada ne postoji, i napomenula da je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti. 

Ona je naglasila da Srbija ima mehanizme i sisteme zaštite što se tiče ustanova od posebnog značaja, a kada je u pitanju privreda "protokol o informacionoj bezbednosti svi morati da primenjuju".

Matić je podsjetila na to da je proteklog vikenda na meti hakera bilo 150 zemalja, da je bilo ugroženo više od 200.000 korisnika, a da su na meti bili sistemi od posebnog značaja kao što su bolnice u Velikoj Britaniji što direktno ugrožava živote ljudi.

Ona je, govoreći o video-igri "Plavi kit", u kojoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, podvukla da takvih primjera u Srbiji nije bilo.

Podsjećamo da je kompanija Microsoft saopćila da hakerski napad koji je od petka pogodio 150 zemalja, vlade zemalja širom svijeta trebaju smatrati kao "poziv na buđenje". Microsoft ističe da bi hakeri mogli prodrijeti u dobro čuvane baze podataka te pristupiti softverima, a što može poslije izazvati velike i nesagledive posljedice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije