Srbija i BiH sutra zaključuju sporazum o izručenju

Radiosarajevo.ba
Srbija i BiH sutra zaključuju sporazum o izručenju

Ugovor o izručenju svojih državljana optuženih i osuđenih za kaznena dijela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca sutra će zaključiti Bosna i Hercegovina i Srbija, javlja Fena pozivajući se na Tanjug.

Dokument će u zgradi Vladi Srbije potpisati ministar pravde BiH Barissa Čolak i srpski ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Tim dokumentom bit će regulirana ekstradicija ne samo stranih državljana već i svojih državljana okrivljenih za kaznena dijela iz domena organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprećena zatvorska kazna od najmanje pet godina.

Sporazum će se odnositi i osuđene za spomenuta kaznena dijela, kojima je izrečena zatvorska kazna od najmanje dvije godine.

Nakon zaključenja tog dokumenta bit će moguće vlastitog državljanina izručiti drugoj strani ugovornici, u kojoj se protiv njega vodi kazneni postupak ili je osuđen u odsustvu.
 
Najpoznatiji slučaj koji bi mogao da bude predmet ovog sporazuma je bh. državljanin Darko Elez.

On je prošle godine u Beogradu pravomoćno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne skupine koja je 2009. godine na teritoriju Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga kaznena dijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije