Sramotno: Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću ukinuta zabrana ulaska u BiH

8
A. S.
Sramotno: Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću ukinuta zabrana ulaska u BiH
Foto: Informer / Goran Petronijević

Advokatu Goranu Petronijeviću i profesoru Milošu Koviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Goran Petronijević je advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića. On je ranije izjavljivao da je zbog razloga zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu "malo i ponosan".

“Mislim da su nabrojali sve stavke – sigurnost države, javni poredak, pravda. Nisam znao da sam tako opasan, malo sam i ponosan”, kazao je tada Goran Petronijević kojem je u martu 2022. godine uručena zabrana na graničnom prijelazu Karakaj.

U Bošnjačkom institutu otvorena izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

U Bošnjačkom institutu otvorena izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

Advokat Goran Petronijević je predstavljao prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH, ali sa dolaskom Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH očito to više nije.

Profesor Miloš Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću.

Miloš Ković
Foto: Glas Srpske: Miloš Ković

On je 2015. godine kao vještak obrane za historijski kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile.

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija – Ković je opravdavao zločine srpskih snaga – zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga – više puta upozorili.

Ković je kao historičar iz Srbije i vještak obrane generala Mladića – odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja Velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom – "Velika Srbija".

"To su već sad etikete. Neko može biti nacionalist, neko imperijalist... to sad sve ovisi... Ja ne bih ušao u lijepljenje etiketa. Velika Srbija je ideal iz 19. stoljeća i u njemu nije bilo ničeg spornog", neodređeno je odgovarao svjedok obrane, braneći pri tom nacionalistički pojam, zbog kojeg su prema optužbi – počinjeni brojni ratni zločini.

Ković je 2017. godine bio potpisnik takozvanog "Apela za odbranu Kosova", iza koga su, kako su tada objavili mediji u Srbiji, stali i neki od čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Dokument su sačinili i iza njega stali članovi Političkog saveta Demokratske stranke Srbije (DSS), partije sa čijeg se vrha 2014. godine povukao nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Ković je bio član tog Političkog savjeta DSS-a.

Ković je 2020. bio i aktivni učesnik protesta koje je SPC organizovala u Crnoj Gori u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Vi ste danas čuvari našeg kosovskog zavjeta", kazao je Ković pred okupljenima, među kojima je bilo i više stotina djece, na svetosavskom skupu u Budvi 28. januara 2020. Tada su sa bine upućivane i poruke da se u Crnoj Gori "brane i kosovske svetinje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije