Sramotna tišina o pohodu Pravoslavne crkve u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Sramotna tišina o pohodu Pravoslavne crkve u Srebrenici
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović oštro je osudio organizaciju povorke Srpske pravoslavne crkve s političkim strankama u Srebrenici.

Kojović smatra da je njom poslata opasna poruka protivna sekularnoj državi i vladavini zakona, a koja je i protivna želji za suživotom, uvažavanjem, tolerancijom i nediskriminacijom u ovoj lokalnoj zajednici u istočnoj Bosni.

 

“Sramota je da je od milion stanovnika Republike Srpske tako malo onih koji su glasno ustali i usprotivili se nastavku grubog nametanja Srpske pravoslavne crkve kao religijske zajednice s nacionalnim ekskluzivitetom, koja se proslavljanjem općinskih slava nameće kao državna religija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”, smatra predsjednik Naše stranke.

 

Sramota je, kaže, da samo manjina vidi nešto pogrešno u tome da javne institucije obilježavaju pravoslavne slave, a da niko ne želi ni na trenutak pomisliti kakvu to poruku šalju generacijama koje dolaze oni koji organizuju povorke kakva je bila ova u Srebrenici.

 

“Ovo je jasna poruka da političke snage koje su stale iza kandidature Mladena Grujičića nastavljaju politiku iz 90-ih te da i opozicija i pozicija u RS-u stoje jedinstveno na političkim temeljima ekskluziviteta srpskog naroda i pravoslavne vjere nad svim drugim građanima koji ne pripadaju ovoj etničkoj i religijskoj skupini. Spremni su tako lako osuditi svaku grešku i propust koji se dogodi u Sarajevu, svakog radikalnog pojedinca iz naših redova isticati po naslovnim stranicama, da bi sami sebe uvjerili da su 'naši' gori. Ali za ovo nema presedana”, dodao je Kojović.

 

Mišljenja je da u Sarajevu postoje različita mišljenja, ali postoji javni prostor i postoji jedan dijalog te da je takvih diskusija vrlo malo u javnom prostoru RS-a.

 

“To je stanje na koje ne smijemo pristati, ono nam ne smije biti izgovor da istu slobodu unišitimo u mjestima gdje živimo”, zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije