Sraman događaj i jezive poruke: U Višegradu ponovo obilježen tzv. dan ruskih dobrovoljaca

40
BIRN - Detektor.ba
Sraman događaj i jezive poruke: U Višegradu ponovo obilježen tzv. dan ruskih dobrovoljaca
Foto: BIRN BiH / Vjerski obred ovim povodom danas u Višegradu

Više od 200 osoba, među kojima i desetine djece, prisustvovalo je vjerskoj ceremoniji i govorima na obilježavanju takozvanog dana ruskih dobrovoljaca koji su poginuli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, događaju koji je pratila i ruska državna televizija.

Nekoliko proruskih organizacija, čiji su predstavnici ranije pozivali dobrovoljce u rat u Ukrajinu, boračke organizacije iz bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije te jedan bivši ruski dobrovoljac koji se tokom rata u Bosni i Hercegovini borio na strani tzv. vojske RS, prisustvovali su u petak, 12. aprila, u Višegradu obilježavanju tzv. dana ruskih dobrovoljaca, događaju koji je uvršten u kalendar značajnih historijskih datuma u RS-u.

Prisutni građani, među kojima su bila i djeca iz jedne višegradske srednje škole, okupili su se oko spomenika ruskim dobrovoljcima na vojnom groblju iznad grada. Nakon polaganja cvijeća i intoniranja himni RS-a, Srbije i Ruske Federacije, održan je vjerski obred na kojem je spomenuto 38 imena ruskih dobrovoljaca koji su poginuli tokom agresije na BiH.

Ivica Dačić saopštio od čega je preminuo brat Vojina Mijatovića

Ivica Dačić saopštio od čega je preminuo brat Vojina Mijatovića

Poginulim ruskim dobrovoljcima se na početku svog obraćanja zahvalio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević: "Oni su svoje živote ugradili u temelje RS-a i na taj način potvrdili bratsku ljubav prema pravoslavnoj braći. To je bila potvrda da nismo sami – jedinstvo srpkog i ruskog naroda jako je vijekovima, a misija je očuvanje sloge pravoslavlja. Rusi zaslužuju ljubav i poštovanje našeg naroda. Ovi dani su vodilja da još više učvstimo naše veze", kazao je, između ostalog, Đurević i zaključio obraćanje sa "živjela Rusija".

Ove godine među okupljenima nije bilo pripadnika proruske organizacije Noćni vukovi, entitetskih ministara ni članova porodica poginulih ruskih dobrovoljaca. Među onima koji su ruskim dobrovoljcima skandalozno odali počast bio je Igor Stefanović, član organizacije "Rusov", čiji je vođa Andrej Rodionov 2022. godine preko društvenih mreža pozivao proruski orijentisane dobrovoljce iz Ukrajince "da mu se jave".

Savo Cvijetinović, predsjednik Srpsko-ruske zajednice "Zavet" pozdravio je goste iz Srbije, Kosova, Crne Gore i posebno "drage goste iz Moskve": "Posebno sam iznenađen omladinom, a tu je omladina iz Rusije – Aleksandra Saša Kravčenko, kćerka našeg dobrovoljca Aleksandra. Rekao je da zbog zdravlja možda i ne bi došao, ali je Aleksandra tražila da dođe i on je danas s nama."

Sramota u Višegradu
Foto: BIRN BiH: Sramota u Višegradu

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS-a, rekao je da srpski narod ima dva cilja – "očuvati Kosovo, kolijevku duhovnosti, i RS, viševjekovne težnje naroda da s lijeve strane Drine ima svoju državu".

"Vidite ko nam pomaže – ruska država. Ona blokira rezolucije koje idu na štetu srpskog naroda i koja neće prihvatiti Kosovo kao nezavisnu državu. Živjela matica Srbija, Crna Gora i majka Rusija", rekao je Ostojić, između ostalog.

Procjenjuje se da je oko 700 dobrovoljaca iz Rusije ratovalo u redovima Vojske RS. Oni koji su preživjeli u ovom entitetu imaju pravo na naknadu. Državno tužilaštvo je 2022. godine formiralo predmet, a nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja "Žena – žrtva rata" povodom najave "Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca", 12. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (40)

/ Povezano

/ Najnovije