SPUS u borbi protiv plagijarizma na fakultetima: 'Kriminalne radnje treba sankcionisati'

Radiosarajevo.ba
SPUS u borbi protiv plagijarizma na fakultetima: 'Kriminalne radnje treba sankcionisati'

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokreće inicijativu za rješavanje problemtike prepisivanja korištenjem "bubica" na pismenim i usmenim ispitima na svim fakultetima Univerziteta u Sarajevu. 

Studentski parlament će prije svega kroz svoje predstavnike u Senatu, Upravnom odboru, Rektoratu i drugim organima Univerziteta u Sarajevu predložiti set mjera koje se trebaju provesti kako bi se smanjilo korištenje ovih nelegalnih pomagala.

"Problem prepisivanja na ispitima je uvijek postojao, studenti su uvijek pravili đonove, puškice i pripremali se za ispite, ali ovo što se danas radi čak nema veze s prepisivanjem, ovo je jedna velika krađa društva, roditelja, budućnosti, profesora i svih koji doprinose da se obrazujemo i edukujemo kako bi stekli znanja i bili korisni i sebi i društvu", izjavio je Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta za Radiosarajevo.ba

Incijativa je, prema riječima Nurkovića, pokrenuta na Senatu Univerziteta koju je Senat i usvojio i gdje je kreirana jedna radna grupa koja ima za cilj da predloži konkrete smjernice i korake kako bi se na cijelom Univerzitetu borili s ovim problemom.

"Dakle, planovi su nam već odmakli u realizaciji, i sada čekamo da radna grupa predloži konkretne smjernice kako treba da postupamo i radimo. Mi insistiramo da se svim raspoloživim sredstvima, posebno tehnološkim, a i kontrolama, uhvatimo u koštac sa ovim problemom, a pored toga da se svi oni koji budu uhvaćeni u ovom vidu 'prepisivanja' najstrožije kazne.", dodao je Nurković.

Osim prepisivanja ispita veliki problem predstavlja i plagiranje seminarskih, diplomskih, magistarskih, pa čak i doktorskih i drugih radova. Studentki parlament kao rješenje ovog problema vidi u angažmanu i trudu profesora i asistenta da prepoznaju sve plagirane radove i da studente adekvatno informiraju i obuče o izradi naučno-istraživačkih radova.

"Isto tako, zatražit ćemo od nadležnih organa da ispitaju i zabrane rad svim pojedincima koji javno preko oglasa nude usluge pisanja radova za novac, jer ti pojedinci pored toga što rade potpuno nemoralne stvari ustvari rade i kriminalne radnje koje treba sankcionisati.", poručio je za kraj Nurković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije