Spriječiti predsjednika FBiH u podržavanju fašista

Radiosarajevo.ba
Spriječiti predsjednika FBiH u podržavanju fašista


Povodom izjave predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da je došlo vrijeme za koncert Marka Perkovića Thompsona u Sarajevu, oglasila se Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD).

Prenosimo vam njihove stavove u potpunosti:

1. Izjava Živka Budimira prema kojoj nije problem u Thompsonu, već u stavovima “nekih posjetitelja njegovih koncerata” predstavlja tipičnu mimikriju ekstremnih desničara, kojom se pokušavaju predstaviti kao mainstreem politička opcija. “Neki posjetitelji koncerata”, uključujući “nekog posjetitelja” Živka Budimira dolaze na Thomposnove nastupe i slušaju njegov fašistički šund od muzike upravo zbog činjenice da se Thopsonova muzika u svemu poklapa sa njihovim ekstremno-desničarskim političkim ubjeđenjima. Pod “ljubavi prema svome narodu”, svi desničari prodaju svoje mistifikatorske reakcionarne ideologije.

2. Stranka HSP, skupa sa svojom estradnom zvijezdom Thopsonom predstavlja političku struju, koja po svemu nalikuje neonacističkom njemačkom NPD-u, koji se nastoji predstaviti kao narodnjačka stranka koja se zalaže za krajnje desničarski koncept “Evrope nacija”, a zapravo je najrigidnija reakcionarna šovinistička partija, koja bi, kada bi bila u prilici, reahbilitovala I samog Adolfa Hitlera. HSP BiH je stranka neoustaške orijentacije, ma kako to nastojala prikriti, između ostalog, i paktom sa Socijaldemokratskom partijom BiH. JOSD, pri tome, smatra skandaloznim simpatije koje prema ustaškom komandosu i ratnom zločicu, HSP-ovom heroju, Blažu Kraljeviću, gaji SDP-ov hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i od kojih se nikada nije ogradio.

3. JOSD koristi ovu priliku da poruči da će se protiv Thomsponovog koncerta u Sarajevu boriti svim sredstvima. Sarajevo je dosta prepatilo od divljanja različitih desničarskih i klerikalnih hordi da bi se dopustilo da politikanstvo vladajuće ( „crveno“ / crno – zelene) koalicije dopusti održavanje jedne čisto fašističke manifestacije, u organizaciji crnokošuljaške partije.

4. JOSD poziva svo članstvo SDP-a da osudi izjavu koalicionog partnera svoje partije i da izvrši pritisak na rukovodstvo svoje partije kako bi se ogradilo od skandalozne namjere crnokošuljaša Budimira.

Smrt fašizmu!  Smrt nacionalnom šovinizmu!  Naš grad je antifašistički grad i to će i ostati!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije