'Spriječen pokušaj ukidanja RS'

Radiosarajevo.ba
'Spriječen pokušaj ukidanja RS'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS nema svoje međunarodno priznanje u Ujedinjenim narodima, ali ima međunarodni subjektivitet koji proizilazi iz Dejtonskog sporazuma, a njen put vodi ka evropskim integracijama.

"Važno je da je spriječen pokušaj da RS bude ukinuta operacijama visokih predstavnika UN-a koji krše prava iz Dejtonskog sporazuma i pokušali su da na našu štetu naprave prekrojavanje", kaže Dodik u intervjuu za najtiražniji list u Makedoniji "Dnevnik", prenosi B92.

Dodik je inače u Skoplju prisustvovao svečanoj Svetosavskoj akademiji, koju je organizovala srpska zajednica u Makedoniji povodom svog praznika Svetog Save.

Predsjednik RS je istakao kako Banjaluka i Beograd sarađuju kao partneri i da RS u Banjaluci i u Sarajevu promoviše autentičnu politiku, ali i da RS "voli Beograd više od Sarajeva". On je svjestan da i dalje postoji stereotip da je RS genocidna tvorevina, ali misli da se to vremenom polako razbija.

Dodik navodi i da je taj entitet u BiH ekonomski samoodrživ, ali i da ima problema, posebno u dijelu penzijskog sistema.

"Od svih međunarodnih donacija nakon rata, oko četiri milijarde dolara otišlo je u Federaciju, a mi smo dobili samo oko jednu milijardu i to za obnovu objekata gde je trebalo da Srbi vraćaju Bošnjake i Hrvate. Sve smo to preživjeli i danas imamo održive javne finansije", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je jugonostalgičar, lider Srba u BiH kaže da jeste, ali misli da je Jugoslavija "bila očigledna greška" i da se nije mogla održati, piše „Dnevnik“, a javlja B92.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije