'Spremni smo na pravi obračun s korupcijom'

Radiosarajevo.ba
'Spremni smo na pravi obračun s korupcijom'

Da bi se bh. pravosuđe moglo bolje i efikasnije boriti protiv korupcije, što je jedan od glavnih uvjeta za približavanje naše zemlje evropskim integracijama, potrebno je stvoriti bolje materijalno-tehničke okolnosti u pravosudnim institucijama, rekao je za Dnevni avaz predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković, prenosi Fena.

Istakao je da efikasnost bh. pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije ne predstavlja problem, nego koordinacija između agencija za provedbu zakona.

Tvrdi da postoji spremnost institucija, sudova i tužilaštava da se uhvate ukoštac s najtežim slučajevima korupcije, kakvi će biti neminovnost.

"Kada je u pitanju borba protiv korupcije, ne može se u cijelosti reći da je pravosuđe BiH neefikasno. Predmeti koji dođu u sudove procesuiraju se u razumnom roku, ali smatram da bi policijske agencije, odnosno agencije za provedbu zakona, po tom pitanju trebale raditi sinhroniziranije te imati iz te oblasti edukaciju da bi raspolagali što stručnijim kadrovima i, svakako, morali bi ostvariti veću saradnju s tužilaštvima", kazao je Novković.

Dodao je da i tužilaštva u narednom periodu, osim procesuiranja predmeta ratnih zločina, trebaju i ovu vrstu krivičnih djela imati u prioritetu.

Naglasio je da BiH ima dovoljno kvalitetnih domaćih tužilaca koji su već preuzeli sve predmete od međunarodnih tužilaca.

"Bh. pravosuđe je u potpunosti spremno da radi s domaćim kadrovima, i to nezavisno, nepristrasno i profesionalno", poručio je Novković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije